dijous, 13 d’agost del 2015

Al fullejar Cataluña de José Pla.

A finals de juliol dedicava una entrada al llibre Cataluña de José Pla d'Ediciones Destino. Trobar la primera edició del 1.961, gràcies a Josep Mayos, responsable de la millor paradeta de llibres del Mercat d'Antiguitats i Col·leccionisme de la Rambla de Ferran, va ser molt gratificant. Feia temps que buscava aquest volum de la Colección Guías de España. A la parada vaig comprovar ràpidament el bon estat del llibre i un cop a casa no vaig poder resistir-me a fullejar-lo  detalladament. El llibre, de més de cinquanta anys, parlava molt bé del seu antic antic propietari. El seu estat deixava molt clar que l'havien tractat amb cura. Sempre que tinc a les mans un llibre vell em pregunto com era el seu antic lector...
La sobrecoberta, una aquarel·la de Frederic Lloveras ( 1.912 - 1.983 ), és el primer regal del llibre. El pintor, d'estil postimpressionista,  es considera un dels millors representants de l'aquarel·la de postguerra a Catalunya.


Entre les pàgines del llibre m'esperaven un parell de sorpreses. La primera, el Suplemento 31 de Diciembre 1.964 de Discos Vergara, "explicava" que a l'antic propietari del llibre també li agradava la música. Vergara era un segell discogràfic de finals dels 60 del segle passat propietat de Discos Vergara. L'any 1.970 es fusionà amb la companyia alemanya Ariola Records i la discogràfica catalana adoptà el nom de Ariola Eurodisc S.A. Curiosament el protagonista d'aquest Suplemento  és Joan Capri, actor, humorista i monologuista. L'enregistrament dels seus monòlegs ha fet riure a diverses generacions. El Suplemento presentava l'últim disc de: Rudy Ventura, José Guardiola,  Louis Armstrong, Emilio Pericoli,....

 
La segona sorpresa, un retall de diari, en el que es veu una fotografia amb Josep Pla i Raimon molt riallers. L'escriptor entrega al cantautor de Xàtiva el II Gran Premio del Disco Catalán. No sé a quin diari es publicà, l'antic propietari del llibre no ho va anotar enlloc. Com a peu de fotografia podem llegir: "El Premio del Disco Catalán. El ilustre escritor don José Pla hace entrega del Premio del Disco Catalán al cantante Raimon, durante una velada celebrada en Lloret de Mar. ( Fotos Campúa, Pérez de Rozas, UPI-Cifra y AP-Europa".


Raimon va rebre el "Premio Gavina" del Disco Catalán. A la Vanguardia Española del dimarts 13 de setembre del 1.966  pàgina 39 podem llegir: "Premio a la Mejor Canción Original: Concedido a " Inici de càntic al Temple" letra de Salvador Espriu y música de Ramon Peleguero". Ramon Peleguero i Sanchís és en Raimon. Si voleu llegir tota la notícia i la polèmica cliqueu aquí.
Els llibres ens parlen dels seus lectors...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada