dimarts, 25 d’agost del 2015

Jo també sóc neandertal...

El passat mes de novembre RBA La Magrana edità el número 210 de la col·lecció Orígens; parlo de l'últim llibre del novel·lista barceloní Lluís-Anton Baulenas...
El llibre electrònic o digital, conegut col·loquialment com ebook, va ser fabricat per primera vegada l'any 1.992-1.993 per F.Crugola i I. Rigamonti com a projecte de la seva tesi al Politecnico de Milano. L'any 1.998 es posaren a la venda els dos primers lectors de llibre digital: Rocket ebook i Softbook. Els primers llibres digitals en català van sortir al mercat l'any 2.009. Semblava que el llibre digital es menjaria ràpidament al llibre de paper, però en aquesta predicció la paraula ràpidament no es compleix. Potser el llibre de paper està condemnat a mort, però encara supera, amb molta diferència, al llibre digital.
Torno a en Baulenas i entendreu el perquè de les explicacions anteriors sobre l'ebook. El títol del llibre ho diu tot: "L'últim neandertal. Crònica partidista de la transició del lector de paper al lector digital". Lluís-Anton no enganya a ningú, la seva crònica és totalment partidista i està al costat del lector de llibres de paper, els lectors neandertal. Als lectors digitals els anomena lectors sàpiens... La portada del llibre ens deixa un missatge molt clar: "Aquest llibre NOMÉS es publicarà en PAPER".


L'últim neandertal és un homenatge afectuós als lectors que estimen els llibres de paper, els oloren, en tenen cura, que n'estan - n'estem- enamorats. Les reflexions i comparacions sobre els lectors neandertal i el lectors sàpiens són molt divertides, per això mentre llegiu segur que riureu més d'una vegada.
El creixement del llibre digital és lent, molt lent. Segons les dades de la Generalitat l'any 2.013 el llibre digital va facturar uns 17 milions d'euros i  el llibre de paper us 200 milions. Evidentment tot és opinable, segur que als lectors sàpiens els encanta llegir al seu llibre digital. Però neandertals i sàpiens hem de reconèixer que es uneix un tema fonamental, ens agrada llegir. Personalment desitjo una llarga vida al llibre de paper perquè... jo també sóc neandertal.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada