dilluns, 12 d’octubre del 2015

A vuit quilòmetres de Palerm ( i 3 ).

Surto de la catedral de Monreale molt impressionat per la descoberta dels mosaics fets durant el període bizantí mitjà, quan dominava la dinastia imperial commena entre els anys 1.057 i 1.207. Recordeu que els d'aquesta catedral són la sèrie més extensa de mosaics commens del món. En el moment de marxar dono l'últim cop d'ull a la porta de bronze feta l'any 1.190 per Barisano de Trani. Un cop al carrer anem cap a l'esquerra per accedir al claustre.


A la primera entrada dedicada a Monreale, " A vuit quilòmetres de Palerm ( 1 ) ", de la teulada estant  ja vam observar el claustre a vista d'ocell, però poc ens podíem imaginar les filigranes que avui veurem de prop.


Estem al claustre del monestir benedictí construït a finals del segle XII seguint l'exemple de l'art bizantí. Un gran quadrat de 47 metres de costat, d'estil romànic, amb un pòrtic i arcs de mig punt recolzats sobre 228 columnes dobles.

 
Recordeu que el fust és la part de la columna entre la base i el capitell. Al claustre podem trobar-hi fustos  amb mosaics policroms que fan diferents figures geomètriques, llisos, esculpits...


Molts dels elements arquitectònics que ens deixen bocabadats mentre passegem pel claustre ens recorden els patis d'origen islàmic, però estem en una abadia benedictina construïda per ordre del rei Guillem II  dit el Bo ( 1.155 - 1.189 ).


Al jardí trobem plantes mediterrànies entre les quals circulen petits canals d'aigua, estructura de clara influència islàmica. Al sud hi ha un espai quadrangular amb tres arcs cada costat, al centre del qual trobem una font que és una columna amb el fust tallat en forma de palmera. L'aigua de la font surt per les boques de lleons i humans...


En les fotografies anteriors heu pogut valorar la decoració amb mosaic del fust de moltes columnes, però com he dit abans, alguns fusts estan magníficament esculpits com el que podeu veure a la propera fotografia.


A les bases de les columnes els protagonistes poden ser: potes de lleó, caps d'animals, sargantanes, fulles... La coronació de les columnes és sensacional, els capitells ens presentes escenes religioses, paganes, elements clàssics o mitologia popular. Els van fer al segle XII artesans borgonyons i provençals.


Deixem Monreale i agafem el cotxe per tornar a Palerm. Tingueu paciència perquè encara que només hem de fer vuit quilòmetres, conduir per Sicília, i més concretament per Palerm, resulta bastant caòtic. Quan arribem a la Via Vittorio Emanele, us ensenyaré un petit taller on fan la tradicional titella siciliana, el Pupi.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada