dijous, 8 d’octubre del 2015

La gran història del llibre.

L'abril del 2.010 a l'entrada "La màgia d'escriure: petita història del llibre", el Jesús Sauret explicava als nens la història del llibre. El seu discurs entenedor l'acompanyava mostrant-los-hi els diferents suports que hem utilitzat els humans per escriure: tauletes d'argila, papir, tauletes de cera, fusta, pergamí, paper,... La dificultat per guardar els pergamins, que no es poden enrotllar com el papir,  va suposar l'aparició del llibre. Doblegant els pergamins en quaderns, cosint-los i posant tapes de fusta, sorgí el llibre. Aquesta forma de guardar els pergamins es coneix com enquadernació copta.


El passat mes de juny el Monestir de les Avellanes acollí el taller Sriptorium, en el que vam aprendre a fabricar tinta i a fer cal·ligrafia i miniatura medievals , gràcies al savoir-faire del Jesús Sauret. Del taller en parlaré en una altra entrada, avui vull recomanar-vos un dels llibres que portava el Jesús. No és un llibre erudit, és per a nens, però mirant-lo, jugant i  llegint-lo descobrireu moltes coses que ignoreu. Escrit per diversos autors, "La grande histoire du livre" fou publicat l'any 1.995 per Editions Gallimard Jeunesse. Es va editar en català un any després de la mà d'Editorial Cruïlla.


Deixeu-vos seduir pel número 18 de la Biblioteca Interactiva Món Meravellós, nens i adults podreu gaudir de la història d'aquest gran company de viatge que ens ajuda a entendre la vida: el llibre. Els més petits estaran enfeinats buscant on s'han de posar les vint-i-vuit  adhesius de múltiple ús. Ja sé que alguns em direu que és ridícul, que vivim en l'era digital; però jo us proposo un joc d'observació i lectura, no cal estar connectat permanentment...
Anar, per exemple a la pàgina vint-i-set, veure els lloms dels llibres antics, acaronar-los i descobrir que la pàgina està parcialment encunyada... Per què?

  
A poc a poc, amb les mans trencar els petits punts que uneixen els llibres del mig de la pàgina i obrir-la com si fos una porta perquè aparegui una magnífica biblioteca, és tot un regal.


Mireu bé totes les pàgines, cal ser un bon detectiu per trobar tots els secrets que amaga el llibre. Tot això per menys de 6 € !
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada