dissabte, 21 de novembre del 2015

La biblioteca de Jorge Oteiza.

Si amb les entrades Al costat d'Iruña  hem descobert virtualment Oteiza Museoa, avui tornem a Alzuza per donar un cop d'ull a la biblioteca personal d'un dels pilars de l'Escola Basca d'Escultura.


Entrar en aquest espai que acull part de la seva biblioteca personal és tot un luxe. Sobre les taules de la biblioteca una colla d'escultures ens regalen una combinació perfecta d'art i dels llibres de l'artista guipuscoà.


Contemplar la biblioteca entre els espais buits de les escultures em fa recordar la seva passió investigant la desocupació de l'espai.


Als prestatges hi ha 6.000 llibres i 5.500 publicacions diverses com fulletons, revistes, cartells... La trobem a l'última sala del recorregut museogràfic. En la fotografia que tenim al costat dels llibres podem veure a Jorge Oteiza escrivint anotacions en el llibre que llegia.


Molts dels llibres estan subratllats i tenen anotacions manuscrites als marges, fet que ens permet saber la seva opinió sobre el que llegia. La biblioteca és molt variada però evidentment destaquen els llibres d'art i poesia.


També tenen un paper molt important els llibres d'antropologia, narrativa, filosofia, història i etnologia del País Basc. A la fotografia anterior podeu veure llibres escrits per Elías Amézaga després de vint-i-cinc anys d'investigació titulats Autores Vascos.


Als prestatges trobem els volums de la Biblioteca de la Gran Enciclopedia Vasca RIEV ( Revista Internacional de los Estudios Vascos), la Gran Enciclopedia Vasca, els cinc volums del Diccionario de Pintores Vascos i, evidentment, les obres complertes de José Miguel de Barandiarán...


El capellà, lingüista i científic basc, va investigar en els camps de l'antropologia, arqueologia i etnologia. José Miguel de Barandiarán està considerat com el patriarca de la cultura basca.
Les revistes també tenen un paper important a la biblioteca. A la propera fotografia podeu veure classificades la "Revista Nacional de Arquitectura" i "Arquitectura".


Els fons de la biblioteca i del centre d'estudis ens permeten comprendre el pensament i conèixer millor l'obra de Jorge Oteiza com escultor i escriptor.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada