dilluns, 9 de novembre del 2015

Librería del Espolón.

A finals d'agost del 2.012 a l'entrada "Sorpresa a la Catedral..." us explicava que aquell estiu a l'agafar els tiquets per visitar la Catedral, em donaren entrades gratuïtes per visitar el  Museo del libro Fradique de Basilea para visitantes de la Catedral de Burgos.
Avui torno a convidar-vos a visitar virtualment la capital castellana i com que m'agraden els aparcaments que et deixen al centre de la ciutat us recomano creuar el rio Arlanzón pel Puente de San Pablo per deixar el cotxe al pàrquing de la Plaza Mayor . Abans de creuar el riu veureu a la vostra dreta el Museo de la Evolución Humana que descobrirem en una propera entrada...


Gaudiu del Puente de San Pablo i de les escultures que representen un seguici que acompanya al Cid a la sortida de la ciutat cap al desterrament. Només creuar el pont a la Plaza Mío Cid trobareu l'estàtua eqüestre del Cid, de bonze i amb una alçària de quatre metres, que sumats al pedestal quadrangular de 5,2 X 4,7 X 6,3 metres fan gairebé impossible no adonar-se de la seva presència.


Passada la Plaza Mío Cid trobareu els indicadors del pàrquing. Sempre que visito Burgos, i procuro fer-ho sovint - els que coneixeu la ciutat m'enteneu perfectament-, el primer que faig és donar un cop d'ull a la Catedral.


Estic enamorat de la perspectiva que ens regala aquesta joia de l'arquitectura des de la Plaza Santa María. Surto per l'Arco de Santa María i vaig al Paseo del Espolón, el passeig arbrat i enjardinat més popular de Burgos. Situat al cor de la ciutat és de visita obligada si voleu conèixer bé la ciutat castellana. Al número 30 d'aquest passeig tenim l'objectiu central de la descoberta d'avui: la centenària Librería del Espolón


És la llibreria més antiga de la ciutat, per això tot burgalès que estima els llibres i  la lectura la coneix bé. L'avi de la propietària actual, Pilar Pérez-Canales Cuesta - tercera generació de llibreters-, la va comprar l'any 1.935. Però qui era el propietari anterior? 


Fins al 1.935 la llibreria era del poeta, periodista, editor, llibreter i actiu militant de les avantguardes artístiques dels anys 20 i 30 del segle passat, Eduardo de Ontañón. A partir del 1.928 l'Eduardo va publicar gairebé un centenar d'articles de temes etnogràfics sobre la província de Burgos a la revista Estampa. A finals de la Guerra Civil s'exilià a Mèxic.


La llibreria era un lloc de reunió i un punt de trobada dels intel·lectuals de l'època. L'avi de la Pilar li explicava que molts d'aquests poetes i artistes eren republicans i van tindre que fugir o morir intentant marxar del país. Han visitat la llibreria una colla d'escriptors com Miguel Delibes, Camilo José Cela, José Luis Sanpedro, Carmen Martín Gaite,...


Aquesta família de llibreters tenen una llibreria nova al mateix passeig que està especialitzada el llibres antics dels segles XVI, XVII i XVIII. És la Librería Anticuaria Lyda.


Però tornem a la protagonista d'avui, la Librería del Espolón, que porta 110 anys al mateix lloc i amb la mateixa estètica, els mateixos prestatges,... Podeu trobar-hi des de les últimes novetats editorials a llibres descatalogats. Està especialitzada en història, temes locals, provincials i regionals, poesia, narrativa, art i teatre. Té un dels arxius de títols històrics més amplis de la zona.


La Pilar explica orgullosa que quan una persona busca un llibre difícil de trobar, ella ho aconsegueix. Disposen d'una xarxa de llibreries de vell i ella, quan posa la banya al forat, no para fins trobar el que busca.
Surto de la llibreria satisfet el veure que encara queden llibreters de soca-rel
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada