dijous, 18 de febrer del 2016

Caldrà molta bufera...

El dia 1 de febrer de 1.166 un grup de monjos premonstratencs, ordre creada per sant Norbert de Xanten, fundaren la primera comunitat del monestir de les Avellanes. El proper dissabte dia 20 de febrer, podreu viure en directe l'acte inaugural de commemoració del 850 aniversari ( 1.166 - 2.016 ) d'aquell fet històric. Caldrà molta bufera per apagar tantes espelmes!


Els premonstratencs  van habitar el monestir del segle XII al XIX. Els comtes d'Urgell l'afavoriren molt en la seva època daurada que va dels segles XII al XV. Ermengol VII finançà les primeres construccions, de les que encara podem gaudir del claustre romànic.


Ermengol X ( 1.274 - 1.314 ) fou el màxim benefactor amb l'objectiu de convertir el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes en el sepulcre dels comtes d'Urgell. A l'Edat Mitjana era el centre espiritual del Comtat d'Urgell i l'abadia premonstratenca més important de la Corona Catalanoaragonesa. 


La desamortització de Mendizábal posà fi a l'etapa premonstratenca i començaren els espolis dels seus béns. El més escandalós fou el dels sepulcres gòtics dels comtes d'Urgell que avui estan al Museu The Cloisters de Nova York...     


La vida religiosa tornà al monestir l'any 1.910 de la mà dels Germans Maristes que el van comprar perquè fos el seu seminari. Avui els Germans Maristes ens ofereixen un monestir obert al país en el que s'organitzen una colla d'activitats culturals.
El proper dissabte començarà la festa a les 16:30 amb un repic de campanes a càrrec de la Confraria de Campaners de Catalunya.


Fins a les 19:15 s'encadenaran: la benvinguda i presentació del 850 aniversari, la conferència "La fundació del Monestir de les Avellanes en el context d'una nova espiritualitat", un concert i la cloenda amb brindis.
Al llarg del 2.016 es restaurarà el claustre romànic; la presentació i inauguració de les obres de restauració serà l'acte de clausura del programa d'activitats del 850 aniversari.


Amb l'excusa de l'acte inaugural del 850 aniversari de la fundació del monestir o amb qualsevol altra, no deixeu de visitar i gaudir d'aquest bell racó de les Terres de Lleida.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada