dimarts, 9 de febrer del 2016

Frank Gehry a Elciego.

Ningú pot discutir a Frank Owen Gehry, arquitecte nascut al Canadà l'any 1.923, la seva condició de gran innovador en les formes dels edificis. L'any 1.947 es traslladà amb els seua pares a Los Angeles i al 1.954 es graduà en arquitectura a la Universitat del Sud de California.
A Barcelona podem veure al Passeig Marítim una gran escultura seva. El gran peix daurat està format per un gran entramat de tires d'acer inoxidable subjectades per una estructura metàl·lica. L'immens peix fa 35 metres d'alçària per 56 de llarg , és l'única obra de Frank Gehry a Catalunya. Al País Basc poden presumir de dues obres de l'arquitecte americà; una és molt famosa i de la que he parlat força vegades al blog: el museu Guggenheim de Bilbao...


Però l'altra és una gran desconeguda; parlo de l'Hotel Marques de Riscal a Elciego un poble de 1.037 habitants de La Rioja Alavesa. Fa uns anys no podies apropar-te gaire sinó eres client de l'hotel i calia conformar-se amb veure l'edifici a certa distància; però actualment fins i tot podeu prendre alguna cosa al bar.


Com el museu Guggenheim de Bilbo, l'edifici està recobert amb plaques de titani, però a diferència de les del museu, les plaques de l'hotel són un homenatge als colors de la coneguda ampolla de vi negre reserva Marqués de Riscal. El rosa recorda el color del vi negre, l'or el de la malla de les ampolles i plata homenatge a la càpsula que cobreix el tap de suro. A la propera fotografia les plaques de titani ens recorden el color del vi.


Inaugurat l'any 2.006 disposa de 43 habitacions, 10 de les quals són suites. Al costat mateix teniu el celler dissenyat l'any 1.858 per l'arquitecte Ricardo Bellsola, i que amb l'hotel formen l'anomenada Ciudad del Vino. El seu restaurant té una estrella Michelin.

 

Marqués de Riscal és el celler més antic de la Rioja, penseu que va començar la seva activitat l'any 1.860 introduint les tècniques franceses per elaborar vi. L'edifici de Frank Gehry és una escultura gegantina envoltada de vinyes.
Les peces de titani de la propera fotografia ens recorden la càpsula metàl·lica platejada de les ampolles.


Les façanes de pedra i finestrals de fusta s'inspiren en els edificis tradicionals del segle XIX de la zona i estan fets amb els mateixos materials, com la pedra sorrenca.


En nom Elciego ( Eltziego ) sembla que deriva de la Venta del Ciego que estava situada on actualment hi ha l'ermita de San Vicente. Apareix documentat per primera vegada l'any 1.067 amb el nom El Cieko al Cartulari de San Millán de la Cogolla.
La proximitat del poble amb l'hotel la podeu comprovar a la propera fotografia en la que destaca l'església parroquial de San Andrés.


Podeu gaudir de pocs edificis més de l'arquitecte americà a Europa: La Casa Dansant de Praga, l'edifici del Banc DG a Berlín, el Central Maggie's Dundee a la ciutat escocesa de Dundee, la Torre Gehry a Hannover ( Alemanya), Vitra Desing Museum a Weil-Am-Rhein també a Alemanya, i l'American Center de París.
L'última fotografia d'avui ens mostra els tres colors: or, plata i rosa; homenatge en titani a la clàssica ampolla de vi negre reserva Marqués de Riscal.


Deixeu-vos seduir per la màgia que Frank Gehry aplica al món de l'arquitectura i dels bons vins de la Rioja Alavesa.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada