dissabte, 19 de novembre del 2016

Un cop d'ull a Cal Trepat ( 3 ).

Deixem l'exterior del complex metal·lúrgic de les indústries Trepat per començar la visita a les cinc naus museïtzades. Les tres primeres corresponen a la secció de foneria, A la primera nau el ferro fos provinent dels forns de fosa de l'exterior, que veiérem a l'entrada anterior dedicada a Cal Trepat, es descarregava als gresols


Els gresols plens de colada ( ferro fos ) podien ser transportats a mà o mitjançant una grua com el que podeu veure a la fotografia anterior. En la fotografia següent hi ha dos gresols de carro que manipulava un sol treballador.


Només entrar el vostre olfacte ràpidament us informarà de l'ambient que es respirava en aquest espai, i això que fa una colla d'anys que no funciona la foneria. La sorra és la protagonista de la secció de foneria. Els motlles que s'empraven a Cal Trepat eren d'un sol ús, aquesta forma de treballar es coneix com mètode de fosa a la terra.
Aprofitant la paret de maó, al costat de l'entrada del ferro fos es projecta un vídeo que explica tot el procés de la fosa.


En metal·lúrgia la fosa és el procés d'abocar un metall líquid en un motlle que conté una cavitat buida de la forma desitjada i llavors deixar-lo refredar i solidificar.
A la propera fotografia els dos gresols més grans, el del centre i el de l'esquerra, reben el nom de gresol de forquilla i eren transportats per dos operaris. 


Des de fa mil·lennis els humans fonen els metalls per obtenir objectes. A Cal Trepat aquest procés començava a les mans del modelista que dissenyava sobre el paper cada peça de la màquina.


Del dibuix es passava al model de fusta que era la base per fer la matriu. Aquesta matriu és la que farem anar per fer el motllo de terra. A la propera fotografia podeu veure les dues parts de la caixa de fusta que s'emprava per fer el motlle.


A la fotografia següent teniu la matriu ( a baix ) per fer el motlle de terra i la peça feta i pintada de vermell ( a dalt ). Podeu llegir a la matriu i , evidentment a la peça, TREPAT TÀRREGA.


Deixem la nau 1 per continuar amb la segona nau de la foneria, en la que destaquen el parell de forns de ferro mal·leable que podeu veure a l'esquerra de la propera fotografia feta des del final de la primera nau. 


La mal·leabilitat és la propietat física que indica la facilitat d'un material, en aquest cas el ferro, de ser deformable. El ferro de fosa tendeix a esquerdar-se, per això se'l tornava més mal·leable en aquests forns.


Hi estava entre set i vuit dies a temperatures de més de mil graus centígrads. Les peces aleshores ja es podien treballar sense por a que es trenquessin.

     
El procés per fer una peça a Cal Trepat era el següent. La matriu, recordeu que es feia a partir d'un model de fusta, es col·loca entre les dues parts d'una caixa de fusta que contindrà el motlle de terra. Primer tirem una pols que actua de separador i que evita les esquerdes que es poden produir al final del procés. Es cobreix amb terra humida la meitat de la caixa. En aquesta sorra queda estampat el negatiu de la matriu. Quan s'ha endurit la terra girem la caixa i repetim el procediment, però aquesta vegada introduïm unes peces que seran els canals de colada per on entrarà el metall líquid -per un- i sortirà el vapor durant el refredament - per l'altre.


Posteriorment separem les dues parts per extreure la matriu vigilant que la terra no s'esquerdi. Quan tornem a muntar les dues parts, la cavitat que queda entre la terra, és el motlle de la peça.
La tercera nau, que podeu veure a la propera fotografia, era la foneria d'alumini i bronze. En ella es feien les plaques d'alumini dels diferents motlles.


El bronze s'utilitzava per fabricar els coixinets o casquets de les màquines Trepat. En aquesta nau hi ha el bombo per netejat les peces.


Per acabar la visita virtual a la secció de foneria us proposo el visionat del proper vídeo d'uns vuit minuts. És el que podeu veure projectat a la paret de maó quan entreu a la nau 1 i explica el procés de fosa.
Entrar a la nau 4 ens permetrà visitar l'ànima de la fàbrica Trepat, l'oficina tècnica de modelatge. Esteu preparats per anar-hi?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada