dissabte, 31 de desembre del 2016

Adéu a Cal Sastret...

Al novembre del 2.010 us ensenyava Cal Sastret d'Organyà, una de les botigues més antigues de l'Alt Urgell i potser de tota la província de Lleida. En aquell moment feia 140 anys que Francisco Betriu, casat amb Ramona Rocamora, fundà alimentació Sastret. Gairebé set anys després hi tornem però amb la tristesa de confirmar que no hi haurà una cinquena generació que continuï la feina de la senyora Teresa i el seu fill Decoroso. Avui la gent de Cal Sastret volien tancar la centenària botiga, però m'explica el Decoroso que encara li queda molt gènere als prestatges i que esperarà una miqueta...


Malgrat tot, el Decoroso ens ensenya molt satisfet, al costat de les seves bótes de vi, un misteriós objecte. Ja sabeu que una bóta és un recipient fet de fusta o pell destinat a contenir begudes alcohòliques. A la part superior esquerra de la fotografia anterior podeu veure les bótes de pell de Cal Sastret. Queden molt poques botigues al nostre país on trobar-les. Però tornem a centrar-nos en l'objecte que ens mostra el Decoroso...


El 24 de maig del 2.016 s'entregaren els XVI Premis Nacionals als Establiments Centenaris. Cal Sastret fou un dels vint-i-set reconeguts per la seva trajectòria de més de cent anys al servei del públic.


En una de les bótes el Decoroso ha enganxat amb cel·lo una fotografia del diari en la que el podeu veure amb el Quim Masferrer que està aixecant un dels porrons de Cal Sastret. També hi té un petit muntatge fotogràfic on apareixen a dalt a l'esquerra ell i la seva mare mostrant el diploma i el guardó de la Generalitat.


Cal valorar la feina d'en Quim Masferrer i el seu equip ensenyant-mos el pobles de Catalunya de menys de mil habitants en el programa El Foraster. Si mireu el que dedicà a Organyà podreu "entrar" a Cal Sastret anant al minut disset a l'enllaç anterior.


Cap dels nebots del Decoroso continuarà el negoci, per això Cal Sastret s'apaga molt lentament. Aviat no en quedaran d'aquesta mena de petites botigues on trobaves "de tot".


La senyora Maria no és el primer reconeixement que rep de la mà  de tot un President de la Generalitat. A la part superior dreta de la fotografia anterior la podeu veure saludant a Jordi Pujol l'any 1.987 quan la botiga era més joveneta i només tenia 117 anyets...


Abans de marxar el Decoroso ens mostra orgullós, sobre el congelador de la botiga i acompanyats de revistes, refrescos i cerveses,  els dos premis que han reconegut la trajectòria de Cal Sastret, oberta el dia de Dijous Gras del 1.870 que era dia de Fira a Organyà .
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada