divendres, 3 de febrer del 2017

Al costat del Patio de Escuelas.

Avui començo l'entrada al cor d'una de les ciutats universitàries més impressionants de la península ibèrica, concretament al Patio de Escuelas, plaça construïda entre 1.609 i 1.611 per autorització reial de Felipe III. En aquesta plaça quadrangular trobem els edificis històrics de la Universidad de Salamanca: Escuelas Mayores, Escuelas Menores, Hospital del Estudio, Casa de los Doctores de la Reina i la Casa de los Gatos. Al centre, l'escultura de Nicasio Sevilla del 1.869 dedicada a Fray Luis de León ( 1.528 - 1.591 ), escriptor i religiós del Renaixement espanyol que fou professor de filologia a la Universidad de Salamanca on després de fer traduccions de  parts de la Bíblia que no agradaren als sectors més conservadors, el denunciaren.


Detingut per la Inquisició i empresonat a Valladolid, se li obrí un procés que durà cinc anys fins que va ser absolt. Al tornar a impartir classes a Salamanca començà dient: "Como decíamos ayer..."
Quan cau la nit a la bella ciutat castellana  Fray Luis de León, home molt enamorat dels llibres, baixa del seu pedestal per anar al costat, concretament a la Calle Libreros que es considera part de l'antiga vía de la plata i carrer principal de la ciutat romana, concretament al número vint-i-vuit de la Casa de los Gatos.

 
En aquest edifici s'ubica el Servivio Central de Idiomas de la Universidad de Salamanca i també el nostre objectiu d'avui: la Librería Anticuaria La Galatea, on Fray Luis de León remena i remena a la llum de la Lluna.


A la llibreria trobem llibres antics i rars gràcies als quals els bibliòfils poden augmentar les seves col·leccions. No són estranyes les primeres edicions d'obres del segle XX i llibres amb dedicatòries i signatures dels autors.

  
Al petit passadís d'accés a la llibreria trobem els primers llibres que ens conviden a la consulta. Res fa imaginar que aquest espai condueixi a la petita joia que ens espera...


Fa dinou anys que els propietaris obriren aquesta llibreria dedicada als enamorats del llibre antic, música, art, cinema... Entrar a la llibreria és tota una sorpresa.


Hi ha una sèrie d'espais en els que descobrirem les diferents visions que els propietaris tenen del món del llibre i la cultura. La secció ànima de la llibreria és la dels llibres antics dels segles XVI  al XIX, on trobem una acurada catalogació dels llibres i un fons format per primeres edicions, història, assaig, biografies, art, filosofia, ciències socials, viatges i temàtica cervantina i americana.


Una secció està dedicada als llibres en anglès i francès, especialment de literatura clàssica, edicions antigues, altres de més econòmiques dels anys 40 a 60 del segle passat, art, història, biografies, ciències polítiques, filosofia... No falten els llibres publicats fa pocs anys ( 1.990 - 2.010 ) i alguns llibres en alemany, italià, rus i portuguès.


En un altre espai trobem documents i manuscrits on hi ha signatures reials, cèdules, decrets, bans, testaments, arbitris o reials provisions; alguns manuscrits i altres impresos.
Podeu comprar gravats al coure i l'acer dels segles XVII i XVIII, mapes d'època, litografies, cromolitografies, fototípies, heliogravats i fotogravats.

  
Si sou aficionats al cinema, música, antiguitats, artesania o col·leccionisme la Librería Anticuaria La Galatea us espera.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada