dilluns, 27 de febrer del 2017

Un país enrajolat.

Si coneixeu Portugal sabreu que els panells de rajola vidriada són protagonistes en molts espais dels seus pobles i ciutats. Està molt clar que és un patrimoni històric i artístic de valor incalculable amb temes, estils, materials, tècniques i usos molt diversos. Però aquest patrimoni pateix un espoli important, per això al febrer del 2.007 per iniciativa i coordinació del Museu de Polícia Judiciária es creà el Projecto SOS Azulejo per salvaguardar i valoritzar aquest ric patrimoni portuguès. 
Avui vull convidar-vos a passejar per alguns pobles i ciutats per donar un cop d'ull a una petitíssima part d'aquest patrimoni. Fa pocs dies visitàvem la Universitat de Coimbra, tornem-hi un moment per veure alguns dels panells que decoren el seu claustre.

    
Per aquest claustre han passejat quan eren estudiants o professors sis dels nou presidents civils, no militars, de la República Portuguesa, escriptors com José Maria de Eça de Queiroz o músics com José Afonso. Malgrat que la temàtica és variada, el mar és el protagonista de molts dels panells de rajola vidrada.


El material emprat per fer aquests panells en català s'anomena taulell, rajola de València, manisa o rajola vidrada. És una peça de ceràmica poc gruixuda, normalment quadrada i amb una de les cares vidriada després de la cocció de l'esmalt aplicat per decorar-la.
Deixem Coimbra i ens apropem virtualment a l'  Estação Ferroviária de Aveiro ...


La façana està decorada amb panells de rajola vidrada en tons blaus i grocs amb temes que van de les escenes ferroviàries, la natura, les activitats tradicionals i culturals. A la propera fotografia podeu gaudir de la bellesa de la Vindima em Anadia, una petita ciutat que pertany al districte d'Aveiro.


Aquesta  estació, inaugurada l'any 1.864, els primers anys del segle XX resultava insuficient, per això es remodelà l'any 1.916 i seguint la política de la Companhia Real de los Caminhos de Ferro Portugueses, es decorà amb panells de rajola . A l'esquerra de la fotografia següent podeu contemplar el panell "Chegada d'un barco de Pesca ( S. Jacintho)" i a la dreta "Marinhas de sal ( Aveiro)".
Un petit cartell a la part esquerra explica que els panells de rajola d'aquest espai ferroviari estan inventariats per ajudar a la  Polícia Judiciária del Projecto SOS Azulejo i adverteix que en cas de robatori o actes vandàlics, els autors de les fotografies divulgades per internet seran perseguits criminalment.


Licínio Pinto i Francisco Pereira, amb rajoles vidrades de la Fàbrica Fonte Nova foren els encarregats d'enrajolar l'estació. En remodelacions i actuacions posteriors s'afegiren nous panellsLa fotografia ens mostra O Pescador Aveiro.


Abans de marxar de la ciutat universitària d'Aveiro, amb importants salines, pesca i comerç marítim; mirem l'últim panell que ens mostra els canals que la travessen. " Trecho da Cidade. Aveiro" és el títol.


Anem a Porto, la segona ciutat més important de Portugal, en la que hi ha una colla de panells de rajola vidriada fabulosos. Començarem per l' Estação Ferroviária de São Bento inaugurada oficialment l'octubre del 1.916. Cal dir que l'estació provisional s'havia inaugurat l'any 1.896 com podeu veure a la fotografia  Domingos Alvão  ( 1.872-1.946 ), considerat un dels millors fotògrafs portuguesos del segle XX.


Font fotografia: Domingos Alvão 1896

Domingos Alvão, fotògraf de Porto, ens permet veure a l'esquerra de l'antiga fotografia el Mosteiro de São Bento de Avé-Maria sobre el que s'edificà l'estació. El vestíbul principal és tot un espectacle "rejolístic" ...


Poca broma, les rajoles ocupen una superfície d'uns 550 metres quadrats, amb escenes que recorden esdeveniments històrics, la vida rural tradicional i un fris que recorda el desenvolupament del transport a Portugal. A la propera fotografia podeu veure a Egas Moriz, preceptor d'Afonso Henriques presentant-se amb la seva família al rei  Afonso VII de Leão e Castela.


La proposta presentada pel pintor, ceramista i il·lustrador Jorge Colaço ( 1.868-1.942 ) fou la triada en el decret del 1.905 per decorar el vestíbul. Les rajoles són de la Fábrica Cerâmica Lusitânia de Lisboa. Una de les escenes etnogràfiques representades al panells és la collita del blat.


Sortim de l'estació i al costat trobem, enfilant-mos una mica al turó, l'  Igreja de Santo Ildefonso un edifici del segle XVIII d'estil protobarroc. Gairebé 11.000 rajoles cobreixen la façana mostrant escenes de la vida del sant i al·legories de l'eucaristia. Obra també de Jorge Colaço del 1.932.


La llista de panells de rajola vidrada és llarguíssima, nosaltres acabarem la mirada al país enrajolat a la rua Formosa 279 de Porto on ens espera una botiga molt especial del 1.917.


A Pérola do Bolhão és un establiment fundat per Antonio Rodrigues Reis amb una façana d'estil Art Nouveau amb un treball en rajola que fa referència a la ruta de les espècies. En aquesta botiga, una de les més antigues de Porto, trobareu vins, formatges, embotits, fruits secs i caramel·litzats a granel, dolços regionals...


Com podeu veure la publicitat enrajolada d'esquerra i dreta de la botiga deixa clar que també hi trobareu Chá ( Te) i Café. Rajoles i rajoles, un signe d'identitat lusitana que cal preservar i admirar.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada