dimarts, 30 de maig del 2017

Migratoebre.

Els peixos migradors troben molts obstacles construïts per l'home que els fan molt difícil o impossible migrar l'alta mar riu amunt Les raons d'aquestes migracions poden ser la cria, l'alimentació o la hibernació. El projecte Migratoebre vol recuperar, a la part final del riu Ebre, la connectivitat del riu per facilitar aquesta migració.


Per facilitar aquesta connectivitat ecològica del baix riu Ebre, cal actuar sobre els obstacles principals d'aquest tram final del riu que són: l'assut de Xerta, la resclosa d'Ascó i la presa de Flix. Entre Xerta i Ascó l'Ebre ens mostra la seva bellesa, com podeu apreciar en la propera fotografia feta des del castell de Miravet.


És evident que per aconseguir-ho cal la implicació de la gent del territori: pagesos, pescadors, companyies elèctriques, autoritats... Es pretén crear una xarxa de voluntariat que defensi el projecte. 
Una de les accions de Migratoebre és l'alliberament experimental d'esturió europeu ( Acipenser sturio ) en dos trams del riu: entre la presa de Flix i la resclosa d'Ascó; i riu avall de l'assut de Xerta.
A la fotografia següent, feta des del castell de Flix, podeu veure clarament l'obstacle que suposa pels peixos migradors el pantà inaugurat l'any 1.948.


A més a més de la reintroducció de l'esturió europeu, el projecte Migratoebre contempla la instal·lació de nous passos que facilitin el camí dels peixos en la migració a les principals zones d'actuació: Xerta, Ascó i Flix. 
Com podeu veure en aquesta fotografia feta  al meandre de Flix, lo riu està molt viu... 


Però l'esturió europeu no és l'únic protagonista del projecte. La llamprea ( Petromizon marinus ), anguila ( Anguilla anguilla ) i la saboga ( Alosa fallax ), també en formen part. En un període entre vint i trenta anys s'espera la presència d'esturions europeus reproductors en aquest tram del riu.


Després de facilitar la connectivitat del riu, s'espera que en quatre anys, la saboga i la llamprea, puguin superar els obstacles per poder fer la posta dels ous, coneguda com fresa. També són quatre els anys que caldran per multiplicar per deu la presència d'anguila riu amunt.


Una millor gestió del tram final del riu Ebre, instal·lant diferents dispositius de pas, implicarà la recuperació de poblacions d'aquests peixos migradors amenaçats.


Les quatre imatges següents són del vídeo del projecte, i mostren clarament com es facilitarà la connectivitat ecològica del riu. Al final de l'entrada d'avui podeu visionar-lo. La primera d'elles deixa molt clara la dificultat per superar l'assut de Xerta.


Però la instal·lació d'un elevador de peixos, farà que aquests puguin seguir esforçant-se pujant riu amunt direcció al següent gran obstacle, la resclosa d'Ascó.


Per superar la resclosa d'Ascó, la proposta és fer una nova rampa. Una vegada superada la resclosa cal continuar pujant el riu fins a Flix.
L'àmbit del projecte Migratoebre és el tram final del riu, des de Flix fins a la desembocadura, el Delta de l'Ebre i la seva costa marina. 


Per salvar l'obstacle de Flix es proposa l'adequació de la resclosa de navegació. Tot aquest esforç permetrà que l'habitat del riu millori de forma evident pels peixos migradors.
El vídeo del projecte, de tres minuts de durada, és un molt bon resum del projecte.


 Als anys cinquanta del segle passat l'esturió europeu s'extingí al riu Ebre. Esperem que la seva reintroducció  li permeti tornar a casa.
Migratoebre, un projecte il·lusionant  que entre els anys 2.014 i 2.018 millorarà clarament lo riu.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada