dissabte, 3 de juny del 2017

Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea.

Enfilat dalt d'un turó el conjunt monumental del Castell i la Canònica de Sant Vicenç de Cardona impressiona al viatger. Les primeres restes d'ocupació humana són de l'època ibèrica. Aquesta fortalesa medieval, una de les més importants de Catalunya, és Monument Nacional de l'Estat; la col·legiata des del 1.931 i la resta del conjunt monumental des del 1.949. A la Guerra de Successió resistí el setge de les tropes borbòniques i fou l'últim reducte austriacista a capitular. Aixecar la mirada i contemplar-la ens fa sentir molt petits...


La Canònica de Sant Vicenç és una de les grans joies del romànic català. L'obra s'inicià a l'entorn del 1.019 i fou consagrada l'any 1.040. L'edifici és de planta basilical de tres naus amb una nau transversal que la creua perpendicularment ( transsepte ), on trobem tres absis semicirculars adossats.
Si ens enfilem a la tribuna del segle XI, construïda sobre les voltes de l'atri per a us dels senyors, podem gaudir de la potent bellesa de la nau central coberta amb volta de canó i del presbiteri sota el qual hi ha la cripta.


Baixant de la tribuna trobem un plafó informatiu entre la nau central i la lateral de la dreta que ens recorda que el 22 d'octubre del 2.016, aquesta meravella romànica fou declarada Tresor de la Cultura Cinematogràfica...


Ens apropem al plafó on podem llegir:"La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ha estat declarada Treasure of European Film Culture ( "Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea") per l'European Film Academy (EFA).
La distinció reconeix la Col·legiata de Sant Vicenç per haver estat un dels escenaris, l'octubre del 1.964, del rodatge de la pel·lícula Campanadas a medianoche, escrita,dirigida i interpretada per Orson Welles. Considerada una de les obres cabdals en la filmografia del cèlebre cineasta nord-americà, Campanadas a mediacoche ofereix una visió imponent de l'arquitectura romànica de la Col·legiata de Sant Vicenç.
Cardona 22 d'octubre de 2.016.


El rodatge de la pel·lícula en diferents localitzacions durà sis mesos, d'aquest mig any l'escenari fou durant quinze dies Cardona. Una quarta part de la pel·lícula, una trenta minuts, està rodada a la vila del Bages. Orson Welles va comptar amb alguns veïns i veïnes per fer de figurants en algunes escenes, que han recordat que la gran personalitat de Welles impressionava. Sembla que alguns dels elements del sepulcre del 1.668 del comte Joan Ramon Folc I, situat a la dreta del transsepte,  encara estan garratibats recordant a Orson Welles.


És el primer espai de l'Estat espanyol en rebre aquesta distinció que només tenen vuit localitzacions cinematogràfiques a Europa. Les altres set són: el Centre Bergman de Fårö, el Centre Memorial Eisestein de Moscou, la casa dels germans Lumière de Lió, el Museu  Parajanov de Yerevan, les Escales del Potemkin d'Odessa, la sínia gegant de Viena i el Museu de Tonino Guerra a Pennabilli.


Font fotografia: Regió7 

L'any 2.o15 fou el centenari del naixement d'Orson Welles i a Cardona es projectà la pel·lícula presentada per la seva filla gran Chris Welles i l'actor Keith Baxter, coincidint gairebé amb els cinquanta anys de la seva estrena al Festival de Cannes l'any 1.966.
Campanades a mitjanit es basa en el muntatge teatral Five kings, fet a partir de vuit obres de Shakespeare que Orson Welles escenificà l'any 1.939. L'any 1.960 el representà a Irlanda amb el nom de Campanades a mitjanit, el mateix títol de la pel·lícula que s'estrenà cinc anys després.


Deixem la Canònica de Sant Vicenç i assaborint el conjunt monumental ens apropem al baluard de Sant Ambròs dels segles XVII al XIX, per contemplar Cardona, la vila que acollí al genial director, guionista, actor i productor nord-americà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada