dissabte, 23 de setembre del 2017

El Mercat Central d'Atenes ( i 2 ).

A la primera entrada dedicada al popular mercat de la capital grega, passejàrem fins al carrer Athinas on ens esperava l'edifici neoclàssic, construït l'any 1.875, que l'acull. Si ja ens vam quedar impressionats de les cent parades de carn, algunes de les quals pertanyen a nissagues familiars de carnissers que ja porten treballant un segle al mercat, avui ens esperen cent cinquanta parades de peix...


En aquest espai del mercat també hi ha un formigueig permanent de gent comprant i les bombetes continuen il·luminant les parades, però hi ha molta més llum natural com podeu apreciar a la fotografia anterior. 


Les peixateres i peixaters posen la nostra compra en unes grans paperines de paper. La majoria dels cartells amb el nom i preu del peix són indesxifrables perquè estan escrits en alfabet grec. Aquest alfabet que es desenvolupà els segle IX o VIII aC, és descendent directe de l'alfabet fenici, encara es fa servir actualment.


El peix i el marisc són els protagonistes d'aquesta part del Mercat Central d'Atenes, a ala que es pot accedir des de les carnisseries o pels grans arcs del carrer Athinas.


Els calamars i el pop són molt apreciats, també trobareu parades amb peix espasa. Els seguidors del blog potser recordareu la visita virtual al mercat de la Pescheria de Catània on també hi havia paix espasa. Si voleu recordar aquell mercat sicilià cliqueu sobre "El fascinant mercat de la Pescheria (1)".


A més a més de les parades de carn i peix, si sortiu del mercat i creueu el carrer Athinas, a la plaça hi trobareu una vuitantena de parades amb fruita, hortalisses, olives,... 


En aquesta zona hi ha, amagada, una de les petites joies culinàries d'Atenes. Parlo de la gens turística taverna Diporto especialitzada en sopa de cigrons ( revithia ) i peix a la brasa. És al carrer Theatrou cantonada amb Sokratous, no hi ha cap cartell indicador i cal baixar unes escales...


Alguns dels peixaters decoren la parada de peix fresc amb diferents hortalisses. L'espectacle sota les bombetes omnipresents del mercat, és una mica recarregat.


No ho dubteu, si visiteu Atenes, guardeu-vos un temps per passejar per aquest mercat. Les caixes de fusta amb gel picat i plenes de peix fresc, els colors i les olors us acompanyaran.


Molt a prop del mercat trobareu la plaça Kodzia que durant la segona meitat del segle XIX fou el centre d'Atenes. En aquesta plaça hi ha l'Ajuntament de la capital grega, un edifici del 1.874 i el Banc Nacional construït l'any 1.842. Al rehabilitar la plaça van trobar-hi prop de cinc-centes tombes.
Continuem el nostre periple atenenc  passejant tranquil·lament fins a la Biblioteca d'Adrià.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada