diumenge, 3 de setembre del 2017

La Torre dels Vents (1).

Després de donar un cop d'ull al Temple d'Hefest situat a l'àgora antiga d'Atenes, vaig comentar-vos que passejaríem uns metres per anar a l'àgora romana on ens esperava la misteriosa Torre dels Vents. Només entrar a l'àgora romana, construïda sota dominació romana entre els anys 19 i 11 aC  durant el mandat d'August i ampliada per Adrià, ens dóna la benvinguda la porta d'Atenea Arquegetis. Atenea és la deessa de la saviesa, l'artesania, l'estratègia de la guerra i protectora de la ciutat d'Atenes. Aquesta porta amb quatre columnes dòriques de marbre pentèlic que suporten el frontó, fou erigida l'any 11aC. 


A la propera fotografia podeu veure, al fons i al centre, el nostre objectiu d'avui: la Torre dels Vents. A l'esquerra la coberta de la mesquita Fethiye Djami, recentment restaurada, construïda l'any 1.456 després de la conquesta otomana sobre les runes d'una basílica paleocristiana. 


Passejant plàcidament arribem a les restes de la plaça porticada amb columnata jònica doble. La Torre dels Vents construïda al segle I aC per Andronicus Cyrrhestes, arquitecte i astrònom macedoni , ja la tenim a tocar ...


Sobre una base amb tres graons, de planta octogonal, de gairebé tretze metres d'alçària, vuit de diàmetre, amb teulada cònica d'escassa pendent i de marbre pentèlic, aquest edifici bimil·lenari és la gran joia de l'àgora romana. A la fotografia següent podem veure darrere la Torre del Vents el turó coronat per l'Acròpolis.


A la Torre dels Vents hi ha vuit rellotges de sol i un rellotge d'aigua ( clepsidra ) a l'interior. També hi havia una brúixola i un penell, avui desaparegut, que era un tritó de bronze. Cada costat de l'octògon és de 3,20 metres i a la part superior hi ha un relleu que representa un vent. A la propera fotografia, a la dreta, podeu veure l'extrem d'un cilindre on hi havia el dipòsit d'aigua regulador de la clepsidra.


Al fris de la part superior, a cada cara de l'octògon hi ha un relleu que representa els vuit vents dominants a Atenes: Boreas, Kaikias, Apeliotis, Evros, Notos, Lips, Zephiros i Skirion. A la fotografia següent podeu veure a l'esquerra Kaikias ( vent del nord-est) un home vell amb túnica que porta un escut carregat amb calamarsa que llença; i a la dreta Boreas ( vent fred i violent del nord ) representat per un ancià  que bufa un caragol de mar per produir el soroll característic del vent .


El vent del sud-oest, que porta calor i pluja, el representa el relleu d'Evros, home madur que es cobreix amb el seu mantell. A la dreta podeu veure el gnòmon amb una boleta a l'extrem. Per llegir l'hora cal mirar l'ombra de la boleta sobre les línies horàries que podeu veure també a la dreta.


En més de dos mil anys d'història a la Torre dels Vents li ha tocat representar diferents papers. De les primeres funcions que incloïen el de temple d'Èol  passà al segle VI de la mà dels cristians a ser el baptisteri d'una església contigua. Amb l'ocupació turca li donaren  usos religiosos musulmans. Al segle XVIII fou  utilitzada pels dervixos fins que la van abandonat l'any 1.828. Amb el pas del temps estava parcialment coberta per la terra acumulada, i la Societat Grega d'Arqueologia la desenterrà entre 1.837 i 1.845.Des del 1.828 havia estat tancada, però l'any passat després d'una rehabilitació es pot tornar a visitar.
Hi voleu entrar?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada