diumenge, 8 d’abril del 2018

Als contraforts de la Catedral Nova.

L'any 1.979 a les comarques de Lleida hi havia sis nius de cigonya. L'any 2.016 el cens de nius parlava d'un increment espectacular amb 563 nius i a la resta de Catalunya 139... L'edifici que acollia més nius era la Catedral Nova, molts d'ells estaven a les dues torres campanar. A la fotografia següent, del 2009, podeu veure un dels nius de la cúpula acampanada de la torre campanar de l'esquerra, concretament sobre un dels quatre òculs cecs que la decoren.


Projectada per Pedro Martín Cerceño es començà a construir el 17 d'octubre del 1.766. Cerceño supervisava les obres però els que realment van fer-la foren els arquitectes catalans Josep Prat i Josep Burrià.


A la fotografia anterior, també del 2009, feta des del carrer Sant Anastasi podeu observar la mateixa cúpula. Els nius estaven a les cantonades de la torre campanar i sobre els òculs cecs que decoren la cúpula. La propera fotografia, del 2.011, la vaig fer des de la balustrada de l'àtic.


Qualsevol racó era aprofitat per les cigonyes per fer el seu niu. A la fotografia anterior, a més amés dels de la torre campanar, podeu veure un niu a la base de la creu. Concretament a la zona de la balustrada on hi ha l'escut d'Armes del rei Carles III impulsor de la Catedral Nova. 


La creu de ferro forjat, a la base de la qual hi havia un niu, fou col·locada l'any 2.014 imitant la que es va perdre l'any 1.936. Les dues properes fotografies, fetes també l'any 2.001 des de l'àtic de la catedral, mostren els nius de la torre campanar de la dreta.


Una colla de nius ocupaven les cantonades de la torre campanar de base quadrangular i la part superior dels òculs cecs que decoren la cúpula. Als dos campanars, sense campanes, era difícil encabir-hi més nius... En primer terme es veu la base de la creu de ferro forjat.


Els excrements i el pes dels nius, alguns de més de cent quilograms, podien perjudicar l'estructura de la Catedral Nova. Era preocupant el risc de caiguda de determinats nius, posant en perill la seguretat de les persones.


La gestió de la superpoblació de cigonyes a la ciutat de Lleida no és fàcil i ha enfrontat al bisbat i l'administració amb els ecologistes. La retirada dels nius i la col·locació de les xarxes, en les que han mort atrapades diverses cigonyes que intentaven fer un nou niu, ha tensat les relacions i gairebé acaben al jutjat.


Com podeu veure a les dues fotografies anteriors, dels les cúpules de les dues torres campanar, malgrat el sistema de xarxes les cigonyes tornen als "seus" campanars. Als contraforts també es van instal·lar xarxes, però com podeu veure a la propera fotografia , les cigonyes tornen i tornen...


La fotografia anterior i la següent estan fetes el disset de març des del carrer Nou, a tocar del convent de Santa Clara. A les dues podeu veure els contraforts de la Catedral Nova "protegits" amb les xarxes. L'edifici de la dreta de la propera fotografia és l'antic Convent de Santa Teresa.


S'ha arribat a l'acord de permetre que les cigonyes niïn a la part superior dels contraforts, per això es van retirar les xarxes de la part superior i els tècnics van col·locar algunes branques per animar-les a fer un nou niu...


Dimarts passat vaig poder fotografiar un parell de cigonyes que sembla que s'han animat a fer el niu al contrafort més proper a la torre campanar, el de la dreta.


Ja sé que em direu que només veieu una cigonya, però la propera fotografia de detall sembla confirmar que la parella de cigonyes està molt enfeinada.


Aquesta solució d'urgència es va acordar el dia set de març amb els representants dels Departaments de la Generalitat de Territori i Sostenibilitat i el de Cultura, l'Ajuntament de Lleida, el Capítol de la Catedral i les entitats Ipcena i SEO-BirdLife. Esperem que les cigonyes, símbol de la ciutat de Lleida, acceptin aquesta solució.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada