dijous, 12 d’abril del 2018

Museu d'Art Ciclàdic ( i 3 ).

Pujant a la tercera planta del MCA ( Museu d'Art Ciclàdic) d'Atenes entrem a la proposta museística "Xipre, aspectes de l'art i la cultura antiga". Les vitrines acullen la col·lecció que Thanos N. Zintilis adquirí al llarg de la seva vida, en bona part en mercats de vell,sobre tot els trenta anys que visqué als Països Baixos. Aquestes peces es van afegir a la col·lecció permanent del MCA l'any 2.002.


Les vitrines acullen cinc-centes cinquanta peces que van del calcolític a l'època bizantina i la medieval. Podem contemplar figuretes de pedra calcària o de guix, armes i eines de bronze, figures de terracota, escultures, gots de vidre, joies i una sorprenent ceràmica.
A la fotografia anterior i a la següent podeu veure les figuretes que representaven la forma humana d'una manera extremament esquemàtica.


Aquestes figures són de l'edat del Bronze Mitjà i estan datades entre els anys 2.000 aC i 1.800 aC. A la que li falten els braços hi podeu apreciar unes perforacions dobles on hi havia es arracades. Aquest tipus de figuretes de guix blanquinós o pedra calcària, són molt rares, gairebé rectangulars. Algunes tenen incisions horitzontals i verticals, forats a les orelles i retes de pintura negra i vermella. Uns experts expliquen que estaven associades a les creences de fertilitat o altres les relacionen amb els ritus mortuori.
Les primeres vitrines dedicades a la ceràmica ja anuncien que moltes d'aquestes peces ens cridaran poderosamen l'atenció.


El gerro en forma de cistell de principis de l'Edat del Bronze, datat entre els anys 2.500 aC i 2.300 aC, té el cos cònic i està decorat amb motius horitzontals incisos, plens de caolí ( una argila blanca ). A la part superior podeu observar un parell de canalons i dos caps de cabra. Probablement és una creació dels tallers de ceràmica del sud de Xipre. Es desconeix la funció, per la grandària i forma sembla que tinguin funció d'emmagatzemar, però com que només s'han trobar en tombes potser tenien un significat simbòlic en les cerimònies funeràries.


Mireu la figureta d'argila del període arcaic ( 700 aC - 600 aC ) amb cos cilíndric, gorra cònica i el braç dret doblegat sobre el pit. Per la postura es pot tractar d'un adorador o un sofrent que es colpeja el pit amb la mà.


Mireu la propera vitrina, és fascinant el que feien els ceramistes xipriotes fa més de quatre mil·lennis. Està clar que a la nostra societat tecnològica li convé ser humil...


La propera fotografia ens mostra un gerro de doble coll amb decoració feta per incisions, amb barres laterals i nanses també decorades. La tècnica emprada és la del polit vermell. és de l'època xipriota primerenca ( 2.500 aC - 2.300 aC).


En la fotografia següent tenim una gerra de doble coll, que també és de l'època xipriota primerenca, amb dos llargs colls connectats entre si  amb barres horitzontals. A banda i banda hi ha dos ocells i està decorada amb motius geomètrics incisos plens de caolí. La majoria d'aquestes gerres amb dos colls s'han trobar en tombes, per això es pensa que poden ser d'ús religiós o ritual.


Per acabar la visita a la tercera planta no puc deixar de mostrar-vos una altra gerra de doble coll del mateix període. Els dos llargs colls també estan connectats amb barres horitzontals sobre les que hi ha dos ocells, un a cada barra. Com les altres gerres, també està decorada amb motius lineals incisos plens de caolí i fou trobada en un enterrament.


Anem a la planta baixa on abans de marxar del MCA ens espera una sorpresa, l'exposició temporal "La societat de les Cíclades fa 5.000 anys", que des del desembre del 2.016 al març del 2.017, fou un magnífic regal per celebrar els trenta anys del museu.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada