diumenge, 10 de juny del 2018

Aqua, a l'Arxiu Capitular de Lleida.

Ahir, Dia Internacional dels Arxius, el Capitular de Lleida, que conserva documentació manuscrita i/o impresa generada i/o relacionada amb la gestió del Capítol des del segle X fins a l'actualitat ens tornà a fer un magnífic regal...


L'exposició Aqua és una mostra de documents originals que es custodien a l'Arxiu Capitular relacionats amb l'aigua. Documents que parlen del riu Segre, de la construcció del Dipòsit del Pla de l'Aigua, de les fonts de Lleida, embassaments, canalitzacions... També podreu veure documents amb rogatives per demanar pluja o sobre el diluvi universal.


L'any 2.004 el Congrés Internacional d'Arxius que es celebrà a Viena decidí per unanimitat demanar a les Nacions Unides la creació d'un Dia Internacional dels Arxius. Quatre anys després, concretament el 9 de juny, es commemorà el seixantè aniversari de la fundació del Consell Internacional d'Arxius. A partir d'aquell  9 de juny del 2.008. els arxius de tot el món celebren la seva diada.


Si ahir no tinguéreu la sort de visitar l'exposició Aqua, des de demà dilluns dia 11 fins al divendres 15 podeu gaudir-ne. Cal que passegeu fins al carrer Almodí Vell sense número, on comença el carrer la Palma a tocar de la Catedral. L'horari és de 9:00 a 13:00 i si voleu fer la visita en grup, cal trucar al telèfon 973275177. Avui només faig una petita pinzellada de l'exposició i us animo a visitar-la. Més endevant escriuré una série d'entrades aprofundint en alguns dels documents.


A la fotografia anterior podeu veure un pergamí de 760 X 500 mm que és tot un document gràfic. La data 1.6?? i al plafó informatiu podem llegir : " Plan de las terras de Sardana de la horta del terme de Lleyda, partida de Fontanet, que vui posseheix lo comvent de Sant Agustí de dita ciutat... no se sap quan se feu este mapa". Aquest text està escrit al dors del pergamí.


Us deixaran bocabadats la secció i la planta del Dipòsit del Pla de l'Aigua -fotografia anterior-, un document del 1,783 de 501 X 413 mm fet amb tinta i aquarel·la a color. També podreu descobrir  la  història de la Font de les Oquetes, tristament desapareguda. Aquí teniu el projecte del 1.789. Es tracta de l'alçat i la planta fets per Salvador Gurri.


Les rogatives, oracions públiques fetes a Déu  demanat pluja, també tenen el seu espai a l'exposició Aqua. A la pàgina 805 del Missal Romà podem llegir:

35. Per demanar la pluja.
Col·lecta
Déu totpoderós i etern,
en vós vivim, ens movem i som.
Concediu-nos la pluja que ens convé
i juntament amb el pa de cada dia us demanem,
doneu-nos també els béns eterns.
Per nostre Senyor Jesucrist.


Totes les religions tenen ritus en els que l'aigua és la protagonista. El baptisme és el primer dels set sagraments i amb l'ablució el batejat esdevé membre de l'Església. El que podeu veure a la propera fotografia són els registres dels batejos de la Seu Vella del 12 de novembre de 1.446 al 22 de maig de 1.469...


Moltes sorpreses més us estan esperant a l'Arxiu Capitular. No oblideu apropar-vos-hi la setmana que comença demà i no dubteu a preguntar a les arxiveres que us ajudaran molt gentilment a comprendre els documents exposats.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada