dimecres, 6 de juny del 2018

La Torre de César Pelli.

Avui torno al País Basc del que vaig enamorar-me ja fa més de trenta anys i al que viatjo sovint perquè hi tinc molt bons amics. De les gairebé seixanta entrades que he escrit sobre aquest petit país vull recordar la de març del 2.013 "Bilbo", en la que explicava la genialitat de construir el Guggenhein de Frank Gehry i altres edificis i construccions de Norman Foster, Santiago Calatrava, Arata Isozaki, Rafael Moneo canviant així radicalment  la foscor per llum. La recuperació de la ria, i els que ja fa temps que coneixeu la capital de Bizkaia em donareu la raó, ha canviat radicalment la ciutat. En la primera fotografia d'aquella entrada es veia un gran edifici en construcció...


Ja quedava clar que no deixaria indiferent a ningú. Era impressionant veure com s'enfilava per tocar al cel. Fins i tot l'escultura d'Anish Kapoor "El gran arbre i l'ull" formada per vuitanta esferes d'acer inoxidable i acer al carboni, es posava de puntetes per observar millor el gran edifici en construcció.


Inaugurada l'any 2.011, la Torre de César Pelli s'aixeca, majestuosa, dominant aquesta zona de la ciutat. L'obra de l'arquitecte argentí és l'eix central del nou centre financer de Bilbo.


La gamma de grisos que ens regala la ciutat basca és fascinant. Les llums i ombres que al llarg del dia van canviant fan que el nostre passeig sigui inoblidable.


La Torre de César Pelli, de 165 metres d'alçària, és un elegant edifici d'oficines, gairebé una escultura gegantina de l'arquitectura terciària.


El disseny de la torre és impactant amb la seva forma de prisma triangular, amb base de triangle isòsceles i amb els costats lleugerament corbats. És propietat d'Iberdrola i del BBK ( Bilbao Bizkaia Kutxa ).


L'edifici més alt de Bilbo  té un heliport de 18 metres quadrats que s'empra exclusivament per vols sanitaris o d'emergència. Les oficines estan distribuïdes en 41 plantes a les que s'accedeix per 21 ascensors. Parlem de 50.000 metres quadrats.


El projecte inicial era acollir totes les oficines de la Diputación Foral de Bizkaia té repartides per la ciutat, però l'any 2.003 es desestimà perquè el cost era molt alt. Està situada entre el pont de Deusto, la Plaça Euskadi, el carrer Ramón Rubial i els jardins de la Campa de los ingleses.
A la propera fotografia, feta des de la Plaça Euskadi, podeu veure la impressionant torre flanquejada per les Viviendas Ferrater, obra de l'arquitecte català Carlos Ferrater Lambarri, dos blocs d'habitatges de luxe.


Si us enfileu al monte Mendibil i us situeu gairebé al tocar de la gegantina Torre de Comunicaciones, veureu que la Torre de César Pelli és l'edifici més destacat del Gran Bilbao ( els municipis que hi ha al llarg del riu Nervión fins a la seva desembocadura que han crescut tant que s'han unit físicament i semblen una sola ciutat ).


Per accedir al lloc, on he fet les fotografies anterior i següent, cal anar al poble de La Arboleda, a la zona minera de la margen izquierda ( Ibai-Ezkerraldea ).


Malgrat la calitja que resta nitidesa a la fotografia, a l'esquerra de la Torre de César Pelli podeu veure l'edifici més emblemàtic de Bilbo: el Museu Guggenhein.
Quan penseu llocs per descobrir en el vostre temps de vacances, no oblideu la capital de Bizkaia. Estic segur que agraireu el meu consell.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada