dimarts, 8 de gener del 2019

Olives i confitats.

Avui anirem virtualment fins al carrer de les Corts Catalanes número quatre, entre Príncep de Viana i el segon Passeig de Ronda, per donar un cop d'ull a l'Aceitunera leridana S.L, un negoci fundat l'any 1.951. 


L'antic cartell publicitari és sorprenent. "Olives i confitats, Una aceituna como ninguna. Aceitunera leridana". Els que ja teniu una edat recordeu perfectament la frase Una aceituna como ninguna... que era l'eix publicitari de l'empresa familiar La Española, fundada a Alcoi l'any 1.941.


El personatge de l'anunci de l'empresa lleidatana amb cos de llauna d'olives farcides d'anxova, cames fetes d'ampolles de salsa, cames i braços d'escuradents, i olives que fan de mans, peus i cap; està clarament inspirat en el de La Española, com podeu constatar a la propera fotografia...


Però si observem atentament l'anunci lleidatà, concretament al centre de la llauna d'olives farcides de filet d'anxova, podreu confirmar que "són de Lleida"...


Entrem, l'Antonio, segona generació que s'encarrega de l'Aceitunera Leridana - Olives del nen- ens està esperant per explicar-nos tots els secrets del negoci que aviat farà setanta anys que ocupa aquest local del barri de Balàfia.


Els grans bidons de plàstic plens d'olives i confitats són els protagonistes d'aquest negoci on també podeu trobar conserves de peix i conserves vegetals. Per aromatitzar-les empren llorer ( a la propera fotografia ), fonoll, orenga, farigola, llimona...


Treballen preferentment amb olives arbequines, d'Aragó i partides. M'explica l'Antonio que amb seixanta-set anys el negoci  ha canviat molt perquè ara les olives no les porten els pagesos sinó que ja les compren en aquests grans bidons i ells en fan la distribució.


Però, a més a més de les olives, estan especialitzats en els confitats, en castellà encurtidos. Per confitar un vegetal cal submergir-lo en vinagre de vi.


El mitjà àcid del vinagre mata la major part dels bacteris. Previament es pot emprar salmorra per facilitar la conservació amb vinagre.


Aquesta tècnica s'utilitza habitualment per conservar cogombres, cebes, pastanagues, naps, gingebre, cols, bitxos,... Les hortalisses confitades amb vinagre amb pots hermèticament tancats es poden conservar entre un i dos anys.


A les poselles d'aquest petit negoci podeu veure pots de vidre o plàstic amb els diferents tipus d'olives i confitats. També li podeu demanar a l'Antonio que us faci les barreges que més us agradin.


Però tornem a les olives i anem al fons de la botiga on hi ha un espai que comunica amb el magatzem. Uns misteriosos quadrats negres, al terra, amaguen un gran secret...


Després de retirar la protecció queda al descobert una planxa metàl·lica. No entenc quina és la seva funció, però l'Antonio m'ho deixarà molt clar.


Ràpidament el propietari del negoci resol els meus dubtes després d'esforçar-se una mica perquè el mecanisme fa molts dies que no s'utilitza. Aixeca la aquesta peça i m'ensenya l'espai on abans deixaven les olives que portava el pagès i en el que s'estaven quatre mesos les olives amb aigua, sal i herbes.


A la propera fotografia podeu veure que al terra també hi ha tapat amb una gran peça de goma negra un dels quatre trulls on es preparaven les olives per conservar-les.


A mitjans del segle passat a Lleida hi havia tres petites empreses que es dedicaven a les olives i els confitats: Encurtidos Barberà ( que encara continua el negoci al número quaranta-quatre del carrer Alfred Perenya ), Vallés ( que ja va tancar ) i Aceitunera Leridana- Olives del nen.


Agraeixo les facilitats per descobrir el petit negoci de l'Antonio, un ofici que a l'era digital utilitza mètodes molt antic per conservar els aliments.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Gran descoberta el teu bloc! Gràcies per compartir els petits secrets que es troben a la ciutat de Lleida.

    ResponElimina