dimecres, 10 d’abril del 2019

Cases singulars de Lleida ( 38 ).

Deixem el centre històric de Lleida per anar al barri de la Bordeta que es formà poc després que el valí al-Muzaffar ibn Sulayman es rendí als comtes catalans el 24 d'octubre de 1.149. En aquell moment històric el nom del barri era Vilanova de l'Horta, Vilanova de Fontanet o Vilanoveta. A l'avinguda d'Artesa, eix vertebrador del barri, ens espera, impacient, la protagonista de l'entrada d'avui.


El nom actual del barri té l'origen en un hostal, anomenat la Bordeta, que es construí l'any 1.787. En aquest barri, amb una marcada personalitat, l'any 2.014 hi vivien 13.416 lleidatans. 
A la fotografia anterior podeu veure la façana de l'avinguda d'Artesa de Vil·la Remei, i a la propera la façana principal al xamfrà de l'avinguda amb el carrer Nostra Senyora del Carme.


L'habitatge unifamiliar aïllat de planta baixa i pis està envoltat d'edificis moderns. De les quatre façanes cal destacar la cantonada que es transforma en una torre.


Aquest xalet modernista, catalogat com bé cultural d'interès local, s'està rehabilitant després d'un llarg període d'abandó. A la part superior del balcó central, encara es pot llegir el nom de la casa, una mica esborrat.


El que en el seu moment fou un jardí, durant molt temps s'ha omplert de males herbes. Malgrat la deixadesa, el treball de maó vist que emmarca les obertures i les rajoles de ceràmica vidrada continuen mostrant-se elegants...


A la part central del coronament de les quatre façanes, la senzilla cornisa de maó vist, es substituïda per uns merlets, també de maó, que embelleixen Vil·la Remei.


Als pilars de la tanca del jardí trobem també elements decoratius que han resistit el pas del temps. Entre aquests pilars Vil·la Remei pot presumir d'una reixa de ferro forjat.


Es conserven en bon estat les senzilles franges de rajola vidrada que decoren la llinda de les portes i la part superior de les finestres.


Vil·la Remei ens recorda que la Bordeta de principis del segle XX era la ciutat jardí de Lleida.  Molts d'aquests xalets han desaparegut i altres es veuen ofegats per les noves construccions. 
Cal destacar el coronament de maó vist de les quatre cantonades i les obertures. A la propera fotografia podeu veure un dels quatre pinacles que decoren les cantonades


Vil·la Remei és un edifici que ens ajuda a imaginar-nos com fou el barri de la Bordeta amb els seus xalets amb patis enjardinats. A diferència d'altres xalets d'aquella època, no ha tingut reutilitzacions importants i conserva l'essència que tenia a primers del segle XX, quan es construí.


Després d'estar uns anys a la venda i de dècades desocupada, l'any passat un administrador de finques del mateix barri comprà Vil·la Remei. Malgrat l'abandó encara mostra l'elegància de les seves parets arrebossades i de la decoració amb maó vist als emmarcaments i de rajola vidrada.


L'administrador de finques transformarà Vil·la Remei en la nova seu i es traslladarà pocs metres del carrer Hostal a l'avinguda d'Artesa. Els nous propietaris tenen la intenció de cedir espais per a actes culturals i d'entitats.


Cal destacar el compromís d'una empresa del barri perquè no era fàcil trobar-ne una que es volgués fer càrrec d'un edifici protegit que cal rehabilitar. Espero poder mostrar-vos al blog el resultat d'aquesta rehabilitació.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada