dilluns, 8 d’abril del 2019

... oh lleidatà tossut...

Els pocs llibres de la col·lecció La cara fosca de les lletres que publica cròniques i epistolaris , de Club Editor, són tot un luxe. Aquesta editorial independent fundada l'any 1.959 per Joan Sales i Vallès ( 1.912-1.983 ) i  Xavier Benguerel i Llobet ( 1.905-1.990 ), sorgí de la iniciativa de l'editorial Aymà, quan l'any 1.955 creà de la mà de Joan Oliver i Sallarès ( 1.899.1.986 ) la col·lecció de novel·la en català El Club dels Novel·listes.
Al juliol del 2.015 us recomanava el primer llibre de la col·lecció, obra d'un dels fundadors de Club Editor. "Cartes a Màrius Torres" és un compilació de  la correspondència de Joan Sales amb Màrius Torres i Mercè Figueras, els seus grans amics ingressats al sanatori de Puig d'Olena. La seva lectura ens permet conèixer de primera mà la convulsa situació del país des de 1.936 a 1.941. Cartes que parlen de política, poesia, amistat i amor.


L'octubre del 2.017 s'edità el número sis de la col·lecció La cara fosca de les lletres. Cartes a Mahalta  aplega cent setze  de les cinc-centes tres cartes que s'escrigueren Màrius Torres i Mercè Figueras. Aquest mig miler de cartes el podeu consultar lliurement a la Biblioteca Virtual Màrius Torres del Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida.


Vuitanta-sis de les cartes les va escriure Màrius Torres a Mercè Figueras, les altres trenta fou la gironina l'escriptora i en Màrius el lector. Màrius i Mercè van conviure durant set anys al sanatori. Els dos joves de gran sensibilitat, enamorats de la música, la lectura i la natura és van conèixer a Puig d'Olena. Malgrat estar debilitats per la tuberculosi van compartir il·lusions i desitjos durant la Guerra Civil i els primers quatre anys de la dictadura.
A la carta del vint-i-u d'abril del 1.937 Mercè Figueras li diu al seu estimat " oh, lleidatà tossut", i parla d'ella com "la gironina ofesa". El poeta lleidatà no va superar la tuberculosi i morí el vint-i-nou de desembre de 1.942. Mercè Figueras - Mahalta - va guanyar la lluita contra la tuberculosi i visqué fins al 1.976.
A la propera fotografia els podeu veure al Mas Blanc, a quatre quilòmetres del sanatori, l'any de la mort d'en Màrius. La vaig fer a l'Espai Màrius Torres, a la segona planta de la Biblioteca Pública de Lleida. A la fotografia de la coberta del llibre, també del 1.942, Mercè i Màrius també estan al Mas Blanc.


Margarida Prats explica al pròleg la seva relació amb Mercè Figueras que conegué al desembre de 1.975 quan la visità acompanyada de la germana petita d'en Màrius Torres al sobreàtic del carrer Balmes de Barcelona, on Mahalta vivia amb la seva germana Esperança. A la tercera visita, el gran amor de Màrius Torres li deixà una capsa amb cartes que el porta lleidatà li escrigué...
Aprofiteu per fer una lectura tranquil·la de Cartes a Mahalta, la nova joia de la col·lecció La cara fosca de les lletres.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada