dimarts, 15 d’octubre del 2019

GUM ( 1 ).

Deixem  la plaça Teatrálnaya, al cor de Moscou, on hi ha tres teatres: el Juvenil Acadèmic Rus, el Mijáilovski ( anomenat també Maly ), i el teatre Bolshói, un dels més importants del món amb la seva programació de ballet i òpera. Passejant pocs minuts trobem la plaça més famosa de la capital russa, amb unes dimensions espectaculars, 330 metres de longitud, 70 metres d'amplària i una superfície de 23.100 metres quadrats. Parlo, evidentment, de la Plaça Roja, que està envoltada d'una colla d'edificis emblemàtics. Avui començaré pel menys conegut d'ells...


La plaça els mesos d'estiu canvia d'aspecte i bona part queda ocupada per les grades del Festival Torre Spasskaya que reuneix les millors orquestres militars de tot el món i a diferents grups folklòrics. L'espai per passejar-hi queda molt reduït, però la visita és imprescindible. A la propera fotografia podeu veure un petit detall dels magatzems GUM, protagonistes de l'entrada d'avui i de la propera dedicada a la Plaça Roja.


L'espectacular edifici actual, obra de l'arquitecte Alexander Nikanorowitsch Pomerantev i l'enginyer Vladimir Shújov, de 242 metres de façana, fou edificat entre 1.890 i 1.893 amb elements de l'arquitectura medieval russa, amb una estructura d'acer i sostre de vidre similar al de les estacions de trens victorianes del Regne Unit. La planta superior s'inaugurà al 1.893 i fou una gran novetat a Rússia. Aquestes estructures es van fer per primera vegada a París a principis del segle XIX inspirades en els basars dels països àrabs. Abans de la revolució russa del 1.917, l'edifici acollia 1.200 botigues.
Com vaig explicar-vos a les entrades dedicades a la Biblioteca Lenin, les consultes posteriors a la meva visita que he fet a diferents estaments russos per documentar-me, ha tingut una respostà molt ràpida i cordial. Un parell d'hores després d'enviar un correu als magatzems GUM per demanar l'autorització per ensenyar-vos algunes de les fotografies històriques de la seva web, Igor Kazakov em contestà que podia fer-ho sense problemes, indicant la font i que si em calia me les enviaria amb més qualitat. Cпасибо - Spasivo- (  gràcies ) Igor. A la primera fotografia, del segle XIX, podeu observar la primera façana clàssica dissenyada per Osip Bové , el mateix arquitecte neoclàssic rus que edificà el teatre Bolshói.


Font fotografia: web magatzems GUM.

 Al 1.917 els béns  foren confiscats per transformar l'edifici en les principals botigues estatals. Si ens apropem a la façana veurem els aparadors de les botigues de luxe que actualment omplen els magatzems GUM. Entre aquests aparadors encara trobem mostres de l'època soviètica. A la propera fotografia podeu observar un baix relleu entre els dos aparadors. Qui és aquest personatge?


Si ens apropem podem veure a Alexander Dmitrievich Tsiurupa, membre del Comité Central del Partit Comunista. Aquest enginyer agrònom fou l'encarregat de la concentració i redistribució d'aliments. Les seves polítiques econòmiques van portar a la lluita de classes a la pagesia. Lenin va dir d'ell: "Tsiurupa és un dels millors comissaris públics que he tingut". Després de la revolució russa Tsiurupa ocupà part de l'edifici dels magatzems GUM amb els seu comissariat d'aliments. El record a un "dels millors comissaris comunistes" segons Lenin, està flanquejat pels aparadors amb articles de luxe de Louis Vuitton..


Al 1.921, seguint les instruccions de Lenin, s'inaugurà el  ГУМ : Государственные Универсальные Магазины que en el nostre alfabet s'escriu Gosudárstvennye Universalnye Magazíny ( GUM ), que podem traduir com: Magatzem Universal Estatal. Alexander Ródchenko en dissenyà el logotip que podeu veure a la propera fotografia i que aviat complirà cent anys.


A la part superior podeu llegir les sigles ГУМ ( Государственные Универсальные Магазины ). Al centre del cercle la silueta del coronament del cos central dels grans magatzems amb la data en la que va obrir les portes al públic el primer edifici, i a la part inferior hi ha escrit Красная площадь que significa Plaça Roja.
La fotografia següent mostra el moment en els que els operaris instal·len a la façana principal el logotip dissenyat per Alexander Ródchenko. A la dreta de la fotografia, al fons, podeu veure la catedral de Sant Basili.


Font fotografia: web magatzems GUM.

També de la web dels magatzems, concretament de la part dedicada a la seva història, és la propera fotografia en la que podeu veure com s'estan edificant les plantes superiors dels GUM. La divisió del treball està clara, mireu com van vestits els protagonistes de la fotografia.


Font fotografia: web magatzems GUM.

Quan entreu als grans magatzems segur que us deixarà bocabadats els seu impressionant sostre de vidre que omple de llum natural l'immens edifici.


En la segona i última entrada dedicada als magatzems GUM passejarem pel seu interior ple d'establiments d'articles de luxe i per la història de la Rússia del segle XX.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada