dijous, 3 d’octubre del 2019

Un cop d'ull a la planoteca ( 6 ).

Els documents del classificador que avui agafo del moble arxivador horitzontal de la planoteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida duu una etiqueta amb una informació molt clara: " Arxiu Morera  15 / 36 Godas Frederic. Liceo Escolar. 5 plànols a la planoteca de 1.912 + 5 plànols a la planoteca de 1.933".


Hi ha una mica de confusió sobre l'autoria d'aquest emblemàtic edifici inaugurat a l'avinguda de Blondel el 31 d'agost de 1.913. Però el projecte pedagògic de Frederic Godàs Legido i Victorina Vila Badia s'inicià al 1.906 en un pis de la Casa Albiaña del carrer Cavallers.


El Liceu Escolar va ser una de les escoles més importants del moviment de renovació pedagògica de Catalunya del primer terç del segle XX.
Però tornem a la confusió sobre l'autoria perquè el hi ha un projecte signat per l'arquitecte lleidatà Celestí Campmany Pellicer ( 1.847 - 1.914 ) signat el 12 de febrer de 1.912, però  al classificador que tinc a les mans hi ha deu plànols dissenyats per Francesc de Paula Morera i Gatell...


Deixant de banda aquest dubte en l'atribució, el que està molt clar és que aquesta institució pedagògica ha quedat marcada amb ferro roent a l'ànima de molts lleidatans. Un record magnífic pel treball dels mestres, i tràgic pel bombardeig del 2 de novembre de 1.937 en el que moriren més de 250 persones, 48 al Liceu escolar ( nens, nenes i mestres ).
A la propera fotografia de l'arxiu Porta, que hi ha al plafó informatiu que recorda la tragèdia, podeu veure l'ala dreta destruïda pel bombardeig.


Font fotografia: Josep Porta Mesalles. Fins Porta ( I.E.I )

Als plànols de Francesc de Paula Morera i Gatell  només hi ha dues plantes i l'edifici en tingué tres. Potser fou l'autor de la primera fase del Liceu Escolar...


Les quatre fotografies anteriors amb el plànol d'alçada de la façana, són cianotips. La cianotípia, inventada al 1.842, fou un procediment fotogràfic per fer còpies d'un original molt popular entre enginyers i arquitectes fins al segle XX. Era un mètode barat per fer còpies a gran escala d'un projecte. Per obtenir aquestes còpies en color cian blu, cal emprar citrat amònic de ferro (III) i ferrocianur de potassi. En ambients bàsics aquestes còpies tenen dificultats per conservar-se perquè la imatge s'esvaeix.
Al classificador de l'Arxiu Morera 15 / 36 , a més a més dels cianotips hi ha diversos plànols d'alçat de la façana i plànols de planta com el de la propera fotografia.


Vaig quedar bocabadat al trobar el plànol que podeu veure a la fotografia següent corresponent a la tercera planta del Liceu Escolar. Aquest document sembla confirmar que, a més a més de planta baixa i dos pisos que podem veure al cianotip i als plànols d'alçat de la façana, Morera i Gatell també dissenyà la tercera planta. Quina part de l'edifici dissenyà Celestí Campmany Pellicer?


La propera fotografia és d'un plànol d'alçat de la façana en el que Morera i Gatell no dibuixà les baranes de ferro forjat dels balcons del cos central de l'edifici.


Però en un altre dels deu plànols que hi ha al classificador 15 / 36 podem veure dibuixades detalladament les baranes, els segons finestrals de l'ala esquerra de l'edifici i el medalló que hi ha entre aquests finestrals.


A la part superior del plànol de la fotografia anterior, damunt la taca de tinta de l'esquerra podem llegir: Federico Godas. Liceo Escolar; i sota la taca els noms: Rousseau, Pestalozzi, Froebel, Spencer, R. Llull i L. Vives.


La propera fotografia de detall ens permet veure el disseny de les baranes de ferro forjat dels dos balcons del cos central. Aquesta part del Liceu Escolar no fou destruïda pel bombardeig de 1.937.


A la façana estaven escrits els noms de sis pensadors, quatre entre els finestrals de la planta baixa i el primer pis, i dos en dos medallons situats entre els finestrals del primer pis ( un medalló a cada ala de l'edifici ). A la fotografia següent de l'ala esquerra podeu veure el medalló amb el nom de Balmes i a l'espai entre els finestrals de la planta baixa i el primer pis està escrit en llapis el nom Spencer.


La fotografia de detall permet apreciar millor el medalló dedicat a Jaume Llucià Balmes i Urpià, filòsof, teòleg i clergue vigatà. El seu nom no apareix escrit en llapis a la part superior del plànol. En aquesta sí que podeu intuir el nom Spencer escrit en llapis entre els finestrals de la dreta.


Plego els plànols, els torno al classificador i el deixo al moble arxivador horitzontal. El proper projecte que agafo és el de l'Escorxador, del que a la planoteca es conserven trenta-quatre plànols...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada