diumenge, 22 de març del 2020

Guardó per Casa Adroguer Nou.

Francesc Feu i Boix i Mª Àngels Jordana i Cervós, quarta i última generació d'adroguers de la centenària Casa Adroguer Nou de Solsona, em mostraren gentilment l'antiga botiga i gràcies a les seves explicacions vaig fer, a l'abril del 2.014, les entrades "Adroguers ( 1 )" i "Adroguers ( i 2 )". En aquell moment, en Francesc i la Mª Àngels estaven preocupats per la continuïtat de la seva estimada botiga, però segurs que les seves filles Anna i Dolors sinó seguien la nissaga d'adroguers farien que algú mantingués viva una botiga que elles també estimen molt.
Afortunadament Daniela Alina Petras, respectant l'essència de l'adrogueria, tornà a inaugurar el dia vint-i-set d'agost del 2.016 Casa Adroguer Nou un comerç especialitzat en productes de proximitat, vins, licors, cerveses, vermuteria, cafès, conserves, olis, vinagres, xocolates...
A l'entrada d'avui veureu els diferents espais fotografiats abans i després de la reinauguració, per començar els aparadors.



A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure l'aparador de Cal Seixanta-Cinc, una botiga del 1.920 especialitzada en perfumeria, calçat i espardenyes de vetes. També hi podeu comprar barretines.
La fotografia següent de detall, de la part dreta de l'aparador, ens mostra - entre llaunes i ampolles - el Premi de la Generalitat atorgat el passat dinou de novembre.


L'emblemàtica botiga de Solsona s'inaugurà l'any 1.870. En Francesc i la Mª Àngels van ser la quarta i última generació de la nissaga d'adroguers. L'aspecte amb el que va tancar la botiga era obra de l'avi d'en Francesc, Francesc Feu Villaró. A la primera de les dues properes fotografies podeu veure a l'últim adroguer del comerç. Amb la reforma podem gaudir de la columna de pedra.



Després de tres mesos de reformes, en les que no va canviar la part fonamental de la botiga del segle XIX, Casa Adroguer Nou tornar a obrir amb una festa que fou amenitzada amb un concert al carrer.
En el proper raconet de la botiga, pocs canvis. El rellotge de pèndola ja no hi és, les poselles de fusta treballada continuen plenes d'ampolles.



La imatge de la Immaculada Concepció- patrona dels adroguers - es conserva , però l'espai on hi havia les espelmes i els ciris ara està ocupat per un gran rellotge de pèndola. Els mobles de fusta treballada donen un sabor especial a l'establiment.



Francesc Feu Roma -de Torelló- i Ramona Vilaró -de Cardona-, varen fundar l'adrogueria fa cent cinquanta anys. La segona generació d'adroguers estava formada per Francesc Feu Villaró i Conxita Font Farre.
L'espai que podeu comparar a les dues properes fotografies ha canviat una mica. Quan era una adrogueria en aquest racó, a més a més de les sis poselles amb cava i whisky, hi havia els productes de perfumeria i higiene corporal. Actualment està dedicat a vins, licors, ibèrics, formatges... En una petita taula circular de marbre podeu fer un tastet.



A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure dos dels graons del petit tram d'escala que ens convida a pujar a l'antiga rebotiga transformada actualment en un espai molt acollidor per assaborir els productes de Casa Adroguer Nou i parlar una bona estona. Abans de seure doneu un cop d'ull als diferents paviments hidràulics que es conserven.


Baixem de la rebotiga per veure bé el guardó obtingut el passat novembre. Treu un moment el premi de l'aparador i el deixa a la petita taula rodona de marbre perquè li faci la propera fotografia.


Des de l'any 2.000, el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ha distingit 836 establiments en el marc dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris.
Penseu que enguany Casa Adroguer Nou bufarà cent cinquanta espelmes, potser la Generalitat li atorgarà aviat el premi en la categoria de 150 anys o més...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada