dimarts, 3 de març del 2020

Al cor de Solsona ( 2 ).

El carrer de la Regata ens ha permès baixar des del carrer del Castell fins a la plaça de Sant Joan. El conjunt de façanes d'aquesta preciosa plaça està catalogat com Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ).


Al centre de la plaça hi ha una font de pedra del segle XIV de base quadrada sobre la que es va construir al segle XVIII una capella neoclàssica dedicada a Sant Joan.


Tres de les quatre cares de la capella estan descobertes amb un gran arc i a la quarta cara del templet - la posterior- hi podem llegir el poema de Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau:

Record de Solsona

Fa una lluna clara i una nit serena.
Jo m’estic a la Plaça de Sant Joan;
damunt les finestres cau la lluna plena,
cau damunt la pica que la fa brillant.
Aquesta plaça és tota recollida,
tan aquietadora i tan suau,
que sembla un replanet d’una altra vida
on s’anés a abeurar-hi un glop de pau.
Jo so sé pas per què jo aquí voldria
estar-hi llarga estona quietament,
amb una noia sols per companyia
sens besar-la ni dir-li cap lament.
Veure el tresor que d’aquí estant s’obira
sense esflorar-li el seu cabell gentil,
sols sentir-la a la vora com respira …
I respirar aquest aire tan tranquil.

No és estrany que la plaça us robi el cor; el poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i traductor barceloní també en quedà captivat...
A la font hi ha dos sortidors a la cara principal, i quatre aixetes a cada cara lateral. A la propera fotografia de detall podeu veure la senzilla bellesa d'una de les aixetes.


L'edifici més espectacular de la plaça, al número u, és Cal Cabanes que podeu veure a la fotografia següent. Una gran casa senyorial, resultat de l'agrupació de dues cases, de planta rectangular amb dos pisos i golfes. Està catalogat com Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ).


Construït al segle XIV fou reformat l'any 1.756 per l'advocat Marià de Cabanes i Coma. Té la façana de pedra amb tres portalades amb arc de mig punt. L'escut d'armes sobre la porta d'entrada és impressionant...


L'edifici d'estil barroc, a més a més de ser la casa pairal de Marià de Cabanes i Coma ( 1.736 - 1.789 ), també ho fou de més membres de la nissaga familiar. Abans de la reforma de mitjans del segle XVIII Pere Màrtir Coma ( 1.510 - 1.578 ) - bisbe d'Elna que assistí al Concili de Trento l'any1.562 ( el Concili es celebrà entre 1.545 i 1.563 ) com teòleg del bisbe de Girona Arias González Gallego.


També visqué en aquest preciós espai solsoní. Josep Marià de Cabanes i d'Escofet ( 1.775 - 1.842 ) - advocat i alcalde de Barcelona-, i el seu germà Francesc Xavier ( 1.781 - 1.834 ) - historiador i militar també hi van viure.


Però altres elements de la plaça també us deixaran bocabadats, com els caps de biga de la fotografia anterior o el rellotge de sol de la següent. A Solsona trobareu caps de biga i rellotges de sol en una colla d'edificis del Nucli Antic.


Per tornar al carrer del Castell pujarem pels porxos de Cal Santantoni, una obra del 1.565, amb tres arcs de mig punt i unes escales que ens ajuden a superar el desnivell. A la propera fotografia podeu veure al mur de l'esquerra una de les teieres que es conserven Casc Antic. Amb les teieres antigament s'il·luminaven els carrers


L'edifici que hi ha sobre el porxo és posterior. Quan acabem de pujar les escales al carrer del Castell ens espera Cal Santantoni, casa natal del pintor barroc influït pel tenebrisme Francesc Ribalta ( 1.565 - 1.628 ).
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada