divendres, 22 de maig del 2020

Al cor de Solsona ( 7 ).

Després d'enfilar l'avinguda de la Mare de Déu del Claustre ens vàrem aturar a la plaça de n'Antoni Guitart. Amb l'hospital Pera Màrtir Colomés, a la nostra esquena, podem veure un dels portals que es conserven de l'antiga muralla de la ciutat de Solsona.


Passem per l'antic portal de pedra amb un arc de mig punt, un pas de vianants i rodat que data del 1.697. Als pocs metres de passejar pel carrer de Llobera ens girem i podem veure la capella del segle XVIII, arrebossada i pintada, dedicada a Santa Anna - la patrona de la noble família Llobera-.


El portal de Llobera, també conegut com portal de Santa Anna, té la catalogació de Bé Cultural d'Interès Nacional ( BCIN ).
Continuem passejant plàcidament pels carrer de Llobera, un carrer amb les façanes catalogades com Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ). A pocs metres del portal, abans d'arribar a la travessia de Sant Isidre, ens espera al número cinquanta-tres, Ca les Caterines.


Edifici del segle XIV que fou reformat al segle XVIII. Les dues façanes, la de Vallcalent i la del carrer de Llobera són de pedra.


La planta baixa del carrer de Llobera  presumeix de dues portalades amb arc de mig punt sobre les que hi ha dos balcons amb una barana de ferro forjat. A la fotografia anterior podeu veure una de les portalades i a la propera, un dels balcons.


Ca les Caterines té planta baixa, dos pisos i una solana. A la façana de Vallcalent hi ha una planta més a l'alçada del pati. L'edifici, amb catalogació BCIL, necessita una urgent reforma.


Continuem caminant pel carrer de Llobera i en un moment arribem a la Plaça de Sant Pere en la que, a l'entrada anterior dedicada a la gran passejada pel cor de Solsona, vam observar detalladament una de les façanes de Cal Font. Recordeu que l'altra dóna a l'avinguda de la Mare de Déu del Claustre.


Des del mateix punt de la fotografia anterior mirem a la dreta i veurem Cal Pere Mosella - Cal Teixidor, l'edifici més estret de la  fotografia següent.


Al número dos de la Plaça de Sant Pere trobem aquest edifici del 1.907 que fou la casa del mestre picapedrer Pere Mosella.


Quan gaudiu de la Plaça de Sant Pere segur que us cridarà l'atenció aquesta casa menestral amb una façana petita però d'un estil neogòtic magnífic.


A la balconada del primer pis, una mica tapat per la senyera, podeu veure a la propera fotografia de detall, els escuts de Catalunya ( a la dreta ) i el de Sant Jordi ( a l'esquerra ).


Pere Mosella va morir sense fills i la seva petita casa la comprà el paleta de cognom Teixidor, per això l'altre nom de l'edifici és Cal Teixidor.


Si Pere Mosella estimava la seva casa, no podem dir el mateix d'en Teixidor. A la propera entrada dedicada a la gran passejada pel cor de Solsona, entendreu el perquè...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada