dimarts, 26 de maig del 2020

Cases singulars de Lleida ( 46 ).

Deixem el primer "gratacel " de Lleida, el gran edifici de l'Antic Monte Pío construït entre 1.945 i 1.948 per Marià Gomà Pujades i José Rodríguez Míjares, per fixar-nos en l'Antiga Casa Aldomà que domina la cantonada dreta del carrer Cavallers amb Blondel.


Un imponent edifici amb façanes a l'avinguda de Blondel i als carrers Cavallers i Major construït l'any 1.881 per l'arquitecte lleidatà Celestí Campmany Pelliser ( 1.847 - 1.914 ). A la fotografia anterior podeu veure les façanes de Blondel i carrer Cavallers. Fixeu-vos que a la cantonada de la planta baixa hi ha una colla d'impactes de bala de la Guerra Civil. La propera fotografia mostra la cantonada dels carrers major i una Cavallers.


A la façana del carrer Major hi ha, a la planta baixa, tres grans arcs de mig punt. Coronant el central podem veure l'any en que es construí la Casa Aldomà: 1.881.


En els altres dos arcs encara hi podem trobar alguns detalls decoratius florals malgrat les modificacions que s'han fet a l'edifici. A la propera fotografia de detall les podeu valorar.


El projecte de Celestí Campmany fou presentat a l'Ajuntament, després d'obtenir la llicència municipal el 26 de febrer de 1.881, per Ramon Xam-mar i de Niubó que es va casar amb Dolors Aldomà i Capell - la pubilla de la família Aldomà. A la fotografia següent podeu veure el plànol de la façana del carrer Cavallers que forma part del projecte de Celestí Campmany que podeu consultar a l'Arxiu Municipal. A la part inferior dreta està signat per Celestíno Campmany Lérida 21 de Enero de 1.881.L'arxiu de l'arquitecte Celestí Campmany fou molt malmès durant la Guerra Civil quan dos obusos van caure a la Casa Campmany, al carrer Major 11 ( on hi havia l'enyorada botiga de roba La Innovació que tancà al 2.016 després de noranta-tres anys vestint als lleidatans), que destruïren part de les plantes superiors on guardava la documentació. 
Després de la Guerra Civil es convertí en l'Hotel Nacional fins a finals de la dècada dels setanta del segle passat.A l'entrada "Botigues amb restes arqueològiques ( 8 )" vàrem entrara a la sabateria Sitgetana que ocupa els baixos de la Casa Aldomà. El que avui és una de les sabateries de més prestigi de Lleida fou la quadra de la casa...


Gairebé a tocar, només cal anar del número cinquanta-dos al quaranta-vuit, trobem la Casa Banqué un edifici amb façanes a l'avinguda de Blondel i al carrer Major ( al número trenta-nou ) per on s'accedeix al habitatges. Construïda l'any 1.922 seguint el projecte a l'incansable Francesc de Paula Morera i Gatell té dues façanes molt diferents. La del carrer Major és molt senzilla però la de Blondel ens regala elements arquitectònics monumentalistes.


A la fotografia anterior podeu veure els amplis locals comercials de la planta baixa que salven el desnivell entre Blondel i el carrer Major. Les portes amb les persianes metàl·liques ( abaixades a la fotografia anterior i apujades a la propera ) són l'accés a la botiga de roba Original - que també conserva restes arqueològiques que podeu veure clicant a l'anterior enllaç - Els dos grans finestrals amb arcs de ferradura pertanyen a la perfumeria Gotta a la que s'accedeix pel carrer Major.


Aquell mateix any, 1.922, el prolífic Francesc de Paula Morera i Gatell projectà la tribuna de la Casa de Jordi Llorens Ribas, la Casa de Ramon Montull ( a la que vàrem donar un cop d'ull a l'entrada anterior dedicada a les cases singulars de Lleida ), i la Casa Ricard Vilalta... A la propera fotografia de detall podeu observar la tribuna.


Aquest element arquitectònic està coronat per un oval sense inicials flanquejat per dues volutes que ressegueixen el perímetre de la tribuna.


A l'últim pis hi ha una balconada amb una barana de ferro forjat. L'edifici està coronat per una cornisa i la balustrada de la terrassa.


A pocs metres, al número quaranta-dos de Blondel, hi ha un edifici d'habitatges amb planta baixa dedicada al comerç que ens recorda el patiment de la ciutat de Lleida a la Guerra Civil...


Com l'edifici anterior té façanes a Blondel a al carrer Major ( número trenta-tres ), per on s'accedeix a l'habitatge. L'edifici fou construït l'any 1.925. La façana del carrer Major, amb uns baixos comercials i quatre plantes amb balconades que llueixen una barana de ferro forjat, és més senzilla que la de l'avinguda de Blondel.
A la façana de Blondel, entre els baixos comercials i la tribuna fi ha dos petits balcons circulars amb finestrals amb arc de mig punt amb baranes de ferro forjat.


Baranes molt petites però ben treballades pel fargaire com podeu apreciar a la propera fotografia de detall. El motiu decoratiu central es repeteix a les baranes de les plantes superiors.


La façana de fàbrica arrebossada i pintada, pedra i ferro forjat té com element  més destacat la tribuna ondulant que observa atentament el riu Segre. Els elements arquitectònics clàssics i eclèctics es combinen perfectament.


Observar atentament aquesta tribuna ens permet recordar els mesos que Lleida fou front de guerra. El riu Segre separava les tropes, per això a l'avinguda de Blondel, entre el Banc d'Espanya i l'Arc del Pont trobem edificis amb impactes de bala...


La tribuna també està coronada, com la de la casa Banqué, per un oval ( però en aquest si que hi ha un nom: R. Grau ) flanquejat per dues volutes que ressegueixen el perímetre ondulat. Sobre la tribuna hi ha una terrassa amb balustrada de pedra. La tercera i quarta plantes tenen balconades amb baranes de ferro forjat.


El coronament mansardat de l'edifici, amb dues finestres, ens recorda l'estil beauxartià. Com podeu veure a la propera fotografia del coronament, a la dreta podeu observar part del coronament del Casino Principal que vàrem visitar virtualment a l'entrada "Cases singulars de Lleida ( 10 )". Si cliqueu a l'enllaç anterior ho podreu recordar.


Continuem passejant per Blondel i una mica abans d'arribar a la plaça de sant Francesc, concretament al número divuit, hi ha la Casa Campmany que serà el nostre proper objectiu.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris: