divendres, 19 de juny del 2020

Bluecoat Chambers-Kernaghan Books.

Si passegem fins al número vuit de School Lane trobem Bluecoat Chambers, l'edifici més antic del centre de la ciutat de Liverpool. Construït al 1.716 i 1.717, però ampliat fins al 1.718, i amb posteriors remoldelacions i reconstruccions al llarg de  la seva història agitada encara es mostra -elegant- al visitant.


La seva fundació és anterior, concretament del 1.708, quan el reverend Robert Styth i el capità de la marina i posteriorment dues vegades alcalde de Liverpool Bryan Blundell crearen una institució caritativa dedicada a formar als infants sense recursos basant-se en els principis de l'església anglicana. Després de gairebé dos-cents anys, al 1.906, l'escola es traslladà. L'edifici estava amenaçat de demolició però al 1.907 Sandon Studios Society, una escola d'art independent llogà l'edifici. Després de moltes vicissituds l'any 1.925 es tornà a proposar la seva demolició però una campanya per recaptar diners salvà l'edifici. Al 1.927 es creà la Bluecoat Society of Arts que comprà l'atrotinat edifici. Durant el bombardeig massiu del 1.941 sobre la ciutat per part de la Luftwaffe alemanya ( conegut com Liverpool Blitz ) els impactes de les bombes van afectar greument l'edifici però deu anys després, al 1.951 fou restaurat.


L'edifici fou reobert el 15 de març del 2.008, any en el que Liverpool va ser la Capital Europea de la Cultura. La remodelació feta entre el 2.005 i el 2.009 per BIQ Architecten tingué un pressupost de 14 milions de lliures.
D'estil Queen Anna, que podríem anomenar estil barroc anglès, paral·lel a l'evolució de l'arquitectura barroca de l'Europa continental. Aquest estil arquitectònic el podem situar aproximadament entre el Gran Incendi de Londres ( 1.666 ) i el Tractat d'Utrecht ( 1.713 ).
A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure que del frontó circular que hi ha sobre la porta, sobresurt un medalló amb la representació del Liver Bird, ocell mític símbol de Liverpool.


Construït amb maó de cara vista, pedra pintada i teulada de pissarra, és un edifici amb planta en forma de lletra H. La part posterior era molt semblant a la principal, però al 1.821 es va remodelar donat-li més alçària i forma convexa.


A la façana principal hi ha sis portes, una a la part central i tres a cada ala. A la planta baixa i el primer pis de la part central hi ha nou grans finestrals amb arc de mig punt. Aquesta part de l'edifici està coronada per un gran frontó en el que hi ha un rellotge amb una sola busca. A la planta baixa i al primer pis de les dues ales, les finestres són rectangulars. Les de la segona planta, com podeu veure a la fotografia anterior, són ovalades.
Si anem a la porta principal de l'ala dreta, al final de la petita escala podem llegir: "Kernaghan Books. Antiquarian & Fine Books".


Abans d'entrar a la llibreria de vell aixequem la mirada i, altra vegada al frontó de la porta, tornem a veure el símbol de la ciutat, el Liver Bird.


La llibreria d'en Bryan i la seva dona Alwyn és tot un regal per tota aquella gent que estimem els llibres. Kernaghan Books ja fa trenta anys que es dedica al llibre de vell, molt ben triat.


Bryan, a principis dels anys setanta del segle passat, treballà una colla d'anys amb un llibreter antiquari d'Irlanda. Coneix molt bé el món de les llibreries de vell.


Remenant pels prestatges trobareu clàssics del segles XVII al XIX i gaudireu de les antigues enquadernacions i dels seus dels gravats. L'olor de llibre inunda la llibreria.


Els investigadors de la història local de Liverpool tenen prestatges plens amb llibres que els ajudaran en les seves recerques. El més antic és del 1.750.


En un món on la tecnologia ho domina gairebé tot i els suposats animals racionals tenen el nas empegat a les pantalles tot el dia, gaudir de Kernaghan Books és un autentic luxe.


A més a més de llibres, llibres i més llibres trobareu gravats, estampes, fullets, fotografies, mapes, cartells, publicitat de finals del segle XVIII a principis del XIX,...


Les especialitats d'aquesta llibreria de vell són: els llibres dedicats a Irlanda, la teologia, la topografia de la Gran Bretanya, la història local, la història natural i la tipografia.


El Bryan i la Alwyn sovint renoven els fons de la llibreria. Més de tres mil llibres es poden comprar en línia. En qualsevol raconet de la màgica llibreria trobareu llibres sorprenents.


Al setembre del 2.012 Kernaghan Books deixà Southport. Després de vint-i-set anys, la llibreria de vell de Lord Street tancà les portes per anar a Liverpool i tornar-la a obrir a Bluecoat Chambers.
Sortim de la llibreria amarats d'emoció per anar a un altre espai que fou molt important per la música del segle XX...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada