dimecres, 3 de juny del 2020

La Biblioteca Central de Liverpool ( 2 ).

Després de quedar bocabadats al constatar que la façana neoclàssica dissenyada per John Grey Weightman ( 1.809-1.872), en la que hi ha l'entrada a la Liverpool Central Library, "amaga" una espectacular intervenció de l'empresa SES Shephensd Construction seguint el projecte dels arquitectes Austin-Smith:Lord amb la col·laboració del Buró-Happold Engineering; ens vàrem aturar davant l'accés a la Picton Reading Room.


L'impacte visual quan entreu al centre del vestíbul és espectacular. Ni rastre de neoclassicisme, el disseny s'ha imposat al rehabilitar els 4.000 metres quadrats d'edificis històrics i domina les cinc plantes d'aquest edifici. Però la Biblioteca Central de Liverpool és un complex d'edificis...


A diferència del gran canvi d'estils arquitectònics viscut al primer edifici, entrar a la Picton Reading Room és fer un salt al segle XIX perquè la gran sala de lectura conserva el sabor de les clàssiques biblioteques angleses.


Sir James Allanson Picton ( 1.832-1.910 ), polític liberal que fou ministre independent, fou l'ànima per construir la primera biblioteca pública de Liverpool. Va posar la primera pedra l'any 1.875 i s'inaugurà al 1.879.


L'any 1.849 havia estat elegit membre del Consell i va ser el primer president de les biblioteques i museus l'any 1.851. Una llei del Parlament va permetre la recaptació de diners per fer una biblioteca pública però la quantitat recaptada no era suficient...


Gràcies a Sir William Brown 1er Baronet de Richmond Hill, un ric comerciant i banquer  es construí la biblioteca. Ell es va comprometre a pagar l'edifici amb la condició que l'Ajuntament s'encarregués de fer la biblioteca. En agraïment, es canvià el nom del carrer.


L'arquitecte Cornelius Sherlock s'inspirà en el Panteó de Roma per projectar l'edifici circular envoltat d'una columnata coríntia. Un impressionant edifici neoclàssic del que us torno a ensenyar la façana.


El terreny per construir el Derby Museum ( actualemnt anomenat World Museum ) i la Biblioteca Pública també fou una donació de Sir William Brown. L'amor per la cultura d'aquest filantrop suposà una aportació de 40.000 lliures del segle XIX...


La biblioteca va incorporar nous edificis: la Picton Reading Room al 1.879 i la Hornby Library al 1.906. Els tres edificis d'estil neoclàssic estan catalogats i protegits. A la fotografia anterior podeu veure part de la cúpula central i a la propera, de detall, una de les escales de cargol de ferro forjat que permet accedir a la primera planta.


Aquesta fou la primera biblioteca il·luminada elèctricament del Regne Unit. L'alcalde de Liverpool, Sir Thomas Bland Royden, inaugurà la preciosa sala el dia 8 d'octubre de 1.879.


Com heu vist a les fotografies les parets estan revestides de prestatges de fusta plenes de llibres. Les escales de ferro forjat ens conviden a consultar els llibres de les altres plantes. La fotografia anterior la vaig ver des de la primera.


Al centre de la gran sala de lectura hi ha un escriptori de fusta amb una columna coronada per una gran làmpada. Aquest punt central és màgic i us deixarà bocabadats perquè està dissenyat de manera que se unes persones parlen a tocar de l'escriptori, els que estan una mica més lluny del centre no senten res de res...


Una segona escala de cargol de ferro forjat dóna accés al segon pis, però l'accés està tancat. Fer el passeig circular envoltat de llibres, gaudint de la bellesa de la Picton Reading Room, és difícil d'oblidar.


Baixem les escales i ens apropem a la porta giratòria de fusta i vidre sobra la que trobem una placa de bronze que explica la història de la Picton Reading Room.


El text diu: "Aquest edifici construït per The Corporation of Liverpool, per resolució del Consell de 6 d'octubre de 1.875, es va anomenar The Picton Reading Room, en reconeixement als valuosos serveis prestats per James Picton  Esquire. J.P.  F.S.A en qualitat de President de la biblioteca pública del museu i de la galeria del comitè d'arts que ocupava llavors en un període d'un quart de segle. La primera pedra es col·locà el 2 de desembre de 1.875 i l'edifici s'inaugurà el 8 d'octubre de 1.879. Thomas Bland Royden, alcalde".
Caminem fins al gran rellotge que hi ha a la barana del primer pis. Un cop allà podrem entrar a un nou edifici del complex d'edificis que formen la Biblioteca Central. Parlo de la Hornby Library...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada