dijous, 15 d’abril del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 3 ).

Josep Sansalvador, l'arxiver de l'Arxiu Gavín, em porta els arxivadors dels dos municipis de la comarca de la Noguera que li he demanat: Àger ( del que ens fixarem en les fotografies del conjunt monumental de Sant Pere ), i Balaguer ( centrant-nos en les imatges del Convent de Sant Domènec, Santa Maria d'Almatà i Santa Maria de les Franqueses ).


Les cinc primeres fotografies van del 1.951 al 1.970. Al text, fet amb la màquina d'escriure, podem llegir: "Àger. Col·legiata de Sant Pere -ruïnes- any 1.951/1.961/1.964/1.970/1.970"
A la fotografia següent de detall podeu veure dues imatges del campanar, fetes l'any 1.970. Les podeu comparar amb la del mateix indret, feta cinquanta anys després.



L'església, amb planta superior de tipus basilical, de tres naus amb coberta de volta de canó fou construïda entre els anys 1.060 i 1.094. 
A la propera fotografia de detall, feta per Josep Gavín l'any 1.976, podeu observar la façana de l'església orientada al claustre. Sobre la porta, a la fornícula encara hi ha la imatge de Sant Pere que actualment està a l'església de Sant Vicenç, edificada entre els segles XIV i XVIII. Les següents són de la imatge de Sant Pere i del mateix indret actualment.




A les dues properes fotografies les separen gairebé mig segle. A la primera, del 1.974, podeu constatar que la nau central no té coberta. El text, mecanografiat, diu: " Àger. Cripta de Santa Maria la Vella o de Valldeflors - ruïnes ; a la col·legiata- any 1.974 ".



Torno l'arxivador amb les fotografies de Sant Pere d'Àger i agafo el del Convent de Sant Domènec, del municipi de Balaguer. El text que acompanya les cinc primeres imatges diu: " Balaguer. Convent de Sant Domènec - Pares Franciscans - any 1.900 Dpn/ 1.920 / 1.920 / 1.961 / 1.970 ".


Amb molt més detall podeu observar la postal del 1.920 molt ben aprofitada per escriure. Es pot veure l'antic pont gòtic de Sant Miquel volat durant la Guerra Civil.


La construcció del Convent de dominics de Sant Domènec s'inicià l'any 1.323 i  està documentat que al 1.333 estava habitat. Els dominics foren exclaustrats l'any 1.835. Al 1.881 el van adquirir els franciscans. Els podeu veure al claustre en la fotografia següent. del 1.898.


Entre les fotografies hi ha una postal del 1.920. En un paperet a tocat de la postal, escrit a màquina, podem llegir: "Balaguer. Convent de Sant Domènec Pares Franciscans. Dnp any 1.920...". Al peu de la postal hi ha el text, en català i castellà, següent:" 3. Balaguer. Interior de l'Església del Convent de Sant Domènec". Podeu comparar-la amb l'aspecte actual de l'església.



Sense deixar el municipi de Balaguer busco les fotografies de Santa Maria d'Almatà, construïda on hi havia l´antiga mesquita que fou enderrocada entre finals del segle XII i la primera meitat del XIII. Al segle XIV esdevingué església conventual de les monges clarisses.


Les cinc primeres fotografies de l'arxivador estan acompanyades del text mecanografiat: "Balaguer. Convent de la Mare de Déu d'Almatà de les GG Clarisses de Clausura - any 1.970- Any 1.976 / 1.976 / 1.976 / 1.976". La rosassa es pot veure a quatre de les cinc fotografies anterior, i més detalladament a les dues que es veuen a la propera fotografia. Podeu comparar-les amb la rosassa actual restaurada.



La diferència entre les dues properes fotografies del frontispici és molt gran. A la primera del 1.976, el mur la rosassa i la portalada estan bastant atrotinats. La segona és del mateix indret després de la restauració que s'inaugurà el 9 de novembre del 2.017.


A la fotografia del 1.982 podeu veure millor l'estat de la portalada adovellada amb arc de mig punt perquè les capçades dels arbres de la fotografia anterior, del 1.976, no ens la deixa apreciar com cal. Compareu-la amb la fotografia de detall posterior a la restauració.



Per acabar amb el municipi de Balaguer consulto les fotografies de Santa Maria de les Franqueses fundat l'any 1.186, any en el que el comte Ermengol VIII d'Urgell donà a la seva mare Dolça de Foix ( vídua d'Ermengol VII ) unes terres per construir-hi un monestir.
A l'arxiu hi ha fotografies  dels anys, 1.970, 1.973 i 1.981. La propera, del 1.973, és del mur de ponent del transsepte nord. La portalada romànica, d'arc de mig punt i una sola arquivolta llisa amb una mena de guardapols, està parcialment tapada per feixos de llenya i en part soterrada.



L'església del monestir femení de l'ordre del Cister i el seu entorn van ser aprofitats com habitatge i magatzem agrícola...
També del 1.973 és la fotografia de la portalada principal, a la façana de ponent, formada per tres arquivoltes llises de mig punt en degradació i motllura de mitja canya.



Del 1.981 és la propera fotografia del frontispici. Comparant les dues fotografies següents podeu constatar que, afortunadament, l'aspecte actual és molt diferent.



Fins l'any 2.004 a l'interior de l'església es conservava la casa construïda, segons fonts orals, al segle XVIII. Les fotografies del 1.981 mostren l'atrotinat aspecte de l'interior de l'església del monestir.


Torno l'arxivador al Josep Sansalvador i li dono la llista de municipis de l'Alt Urgell que voldria consultar: Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Cabó, Organyà i Cava.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada