dimecres, 5 de maig del 2021

Els Caputxins Vells.

Avui us proposo la descoberta d'un racó de Solsona sorprenent. Quan acaba l'avinguda Cardenal Tarancón agafen la carretera c-129a que ens comença a enfilar al turó de 838 metres d'altitud, coronat pel Castellvell, un castell que es començà a construir l'any 957 i que després de diferents obres per millorar la fortificació, s'acbà al 1.217. Des de llavors observa atentament a la ciutat de Solsona.


Però avui no hi pujarem, sinó que ens aturarem al quilòmetre dos on ens espera un edifici amb molta història. Una masia que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic Català. Parlo dels Caputxins Vells.


Si la vostra visita la feu al mes de febrer podreu gaudir, a més a més de la història, d'un senzill i bell regal visual, la floració de l'ametller el primer arbre a florir.


La masia de planta rectangular i coberta a dues aigües té planta baixa, primer pis i golfes. En aquest edifici de finals del segle XVI, amb reformes posteriors, s'hi van establir l'any 1.582 els caputxins.


En aquesta senzilla masia la comunitat de caputxina va rebre la visita de Sant Llorenç de Brindisi, membre de l'Ordre dels Germans Menors Caputxins, beatificat l'any 1.783 per Pius VI, canonitzat al 1.881 per Lleó XIII i proclamat Doctor de l'Església l'any 1.959 per Joan XXIII. L'any 1.619 els caputxins es van traslladar al convent edificat mes a prop de Solsona.


D. Costa i Bafarull en un document del 1.799 escrigué que es conservaven "alguns vestigis" de l'antic convent. És evident que després de les reformes fetes el que queda de la masia original és el mur oest.


Al primer pis podeu veure la galeria amb pilastres de pedra llises, de quatre cossos coronades amb capitells sense decoració. Sota la galeria, i amb els mateixos elements arquitectònics, hi ha el cobert amb el pou al centre que podeu apreciar millor a la fotografia de detall següent.


La corriola, propera fotografia també de detall, està al centre de la galeria del primer pis. Els caputxins podien treure aigua del pou sense baixar-hi. La galeria i el cobert estan flanquejats per construccions annexes adossades amb funcions de pallissa i corral.


Ramon de Meer i Kindelán, baró de Meer, participà en diverses campanyes victorioses contra els carlins. Després de la recuperació de Solsona l'any 1.838, desallotjà als caputxins de la ciutat. L'any 1.878 Dr. Jaume Segarra, vicari general, cedí el convent i l'església als claretians. Al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Solsona, l'antiga masia situada a la Partida Sant Bernat està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local. Les seves façanes tenen un nivell de protecció tres.
Tornem al cotxe i continuem enfilant la serpentejant carretera C-149a en la que ens hem aturat al quilòmetre dos per veure el Caputxins Vells. Cal estar molt atents perquè l'indicador a la dreta per anar al Castellvell, que aviat visitarem al blog, el trobarem pocs metres abans d'arribar al quilòmetre tres.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada