dissabte, 16 d’octubre del 2021

La Ruta de la Capona ( 3 ).

La majoria de les construccions de pedra seca que podem trobar al nostre país corresponen a la gran activitat agrícola de finals del segle XVIII i del segle XIX. Aquest increment està molt relacionat amb el conreu de la vinya.
Continuem la Ruta de la Capona aturant-nos a la tercera barraca, la Gran de la Capona ( fitxa 138 de l'Inventari de Construccions de Pedra Seca. El Pla de Santa Maria 2.018. 


El conreu de la vinya a El Pla de Santa Maria és escàs, però encara podem gaudir de moltes barraques envoltades de l'antiga organització agrària: oliveres, ametllers, camps de cereal, parcel·les forestals i vinyes.


La Barraca gran de la Capona, de planta composta, està formada per un conjunt constructiu de tres cossos: entrada dels carros, estança i annex en forma de lletra "L".


A la propera fotografia podeu veure l'entrada dels carros amb un gran portal de 2,16 metres d'alçària i 2,15 metres d'ample. L'altura de la façana és de 2,9 metres.

Si vaig una mica a l'esquerra i faig una segona fotografia, a més a més de l'entrada dels carros podeu observar l'arc de mig punt de 1,70 metres d'alçària i 0,90 metres d'amplada.

Tornem a l'entrada dels carros, que podeu observar a la propera fotografia. Té 7,20 metres de fondària, 2,15 metres d'amplada i una altura de 2,16 metres. Està coberta amb volta de canó.

Deixem l'entrada dels carros per fixar-nos en l'obertura d'arc de mig punt que ens permet accedir a l'estança. L'orientació de l'obertura d'accés és sud-est. El mur de pedra seca que separa l'entrada dels carros i l'estança té 1,30 metres d'amplada.

És fascinant aixecar la mirada en el moment d'accedir a l'estança per mirar i admirar la saviesa dels nostres pagesos en la distribució de forces. Mirant les pedres de l'arc de mig punt cal recordar que la tècnica de la pedra seca no empra cap tipus de cimentació o d'unió entre les pedres...

 
A la barraca gran de la Capona trobareu fornícules, cocó i escales a la coberta. És una barraca en perfecte estat de conservació que no ha estat restaurada.
 

L'estança té una fondària de 3,83 metres, una amplada de 2,10 metres i una altura de 3,55 metres. Si la coberta de l'entrada dels carros és de volta de canó, la de l'estança és de falsa cúpula.


Al fons hi ha una porta amb llinda per accedir a l'annex ( fotografia següent ). L'obertura té 1,65 metres d'altura i un metre d'amplària. L'annex fa 2,80 X 1,80 metres i té una alçària de 1,80 metres. La coberta també és de falsa cúpula.


Sortim de la barraca gran de la Capona i continuem uns metres pel camí per poder observar-la lateralment. El gran mur de pedra que veieu a la propera fotografia fa 10,80 metres.


A la dreta de la barraca gran de la Capona, una mica més endarrere tocant a la vinya, podeu veure una nova construcció que acull el motor per l'aigua de reg. Reculem i apropem-nos-hi. El pagès, sensible a l'arquitectura popular de la seva terra, ha recobert l'estructura de formigó amb pedra seca, com podeu veure a la fotografia següent.


Caminem altra vegada cap a la barraca gran de la Capona però una mica abans d'arribar-hi anem pel cami de l'esquerra. No continueu pel camí que passa per davant de la barraca perquè us perdreu part de les construccions de la ruta. En un moment arribarem al nostre proper objectiu la cisterna de la Capona ( fitxa 139 de l'inventari ).


L'aigua era i és un recurs imprescindible i escàs. Aquesta cisterna situada enmig d'un camp de conreu, orientada a l'est, malgrat no estar restaurada té un bon estat de conservació.


Al lateral esquerre hi ha un abeurador o safareig- La construcció, de planta irregular, globalment fa 3,37 metres de llarg per 2,30 metres d'ample ( abeurador i pou ).
Amb molta cura poso la càmera fotogràfica per l'espai que hi ha sobre la porteta de fusta de la cisterna i faig la fotografia següent. La coberta està feta amb lloses.


Gairebé a tocar de la cisterna trobareu una construcció de pedra seca per poder disposar d'aigua, és el cossiol de la Capona.


El petit cossiol està envoltat de murs i clapers ( munts de pedres que els pagesos han tret dels trossos per poder-los conrear ) de grans dimensions.


A la fotografia anterior podeu veure la cisterna ( a l'esquerra ) i el claper ( a la dreta ) on hi ha el cossiol que veurem detalladament a la propera entrada dedicada a la Ruta de la Capona.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada