dimecres, 4 de maig del 2022

La colònia tèxtil d'Andaní.

A la trilogia d'entrades "La Colònia Industrial de la Mata de Pinyana ( 1 )", "La Colònia Industrial de la Mata de Pinyana ( 2 )"" La Colònia Industrial de la Mata de Pinyana ( i 3 )" hem visitat virtualment les cases dels treballadors de la colònia tèxtil cotonera i resseguit perimetralment el gran recinte de la fàbrica. A la tercera entrada, gràcies a la gentilesa de la Roser de l'Ajuntament d'Alguaire i al blog del bomber i fotògraf dels Països Baixos Andre Joose vaig poder mostrar-vos l'interior de la fàbrica perquè els propietaris actuals no hi permeten l'accés. Al final de l'entrada us explicava que deixàvem Alguaire per continuar enfilant la carretera N-230 fins a Andaní, un antic poble del municipi d'Alfarràs per donar un cop d'ull a la colònia de Filatures Casals.


Abans d'apropar-nos al  a la colònia tèxtil anem un moment al nucli antic d'Andaní, concretament a la plaça de l'església. A la fotografia anterior i a la propera podeu veure la façana de l'església de Sant Nicolau, un edifici del segle XVII, catalogada al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal ( POUM ) d'Alfarràs com Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL). La petita església, construïda amb pedra i maó, té la façana arrebossada i cantoneres de maó. La portalada, feta amb carreus de pedra desbastada, és d'arc de mig punt. El campanar d'espadanya de tres ulls i dos campanes és posterior.


Al petit plafó informatiu que hi ha a l'esquerra de la portalada hi podem llegir que és molt probable, però no hi ha documents que ho verifiquin, que el temple primitiu fos construït a mitjans del segle XII quan es repoblà la zona després de la conquesta. L'any 1.845 Pascual Madoz quan la descriu afirma que és una església "de planta rectangular, la nau té 80 pams de llarg, 40 d'amplada i 50 d'alçada. Les dues campanes del temple estan col·locades sobre el frontispici perquè no disposa de campanar".


A l'església hi havia cinc petites capelles. Està documentat que a mitjans del segle XIX a la capella major hi havia un retaule amb una talla dedicada a Sant Nicolau. L'any 1.843 la volta de la petita església s'esfondrà i fou reparada amb les aportacions econòmiques del Marquès d'Alfarràs, l'Ajuntament i alguns veïns fidels.
A la propera fotografia de detall podeu veure una petita imatge de Sant Nicolau de Mira en la fornícula que hi ha sobre la dovella clau de la portalada d'accés.


Si anem a l'altre extrem de la plaça de l'església trobarem un petit plafó informatiu on podem llegir que el dia 24 de febrer de 1.867 es constituí la unió del nucli d'Andaní amb el poble d'Alfarràs.


El plafó també fa una petita explicació del Canal de Pinyana, el canal de regadiu més important de Catalunya que es començà a construir l'any 1.147 i que controlà entre 1.229 i 1.758 la Paeria de Lleida.


Deixem el nucli antic d'Andaní per anar passejant fins a la colònia tèxtil de Filatures Casals, fàbrica fundada l'any 1.897 i que als anys noranta del segle XX va passar a formar part del grup Mitasa.
A la propera fotografia podeu veure com el Canal de Pinyana s'apropa a la façana nord de la fàbrica modernista de filatures de cotó envoltada d'altres edificacions. L'edifici modernista està catalogat al POUM com BCIL.

La fàbrica d'Andaní era coneguda com la fàbrica de dalt. Joan Desvalls i Amat, marqués d'Alfarràs, va fundar la fàbrica situada al centre d'Alfarràs l'any 1.894. La gent l'anomenava la fàbrica de baix.
El canal gira a la dreta però nosaltres hem de continuar la nostra passejada per l'Avinguda de Pinyana amb l'objectiu de resseguir perimetralment l'antiga fàbrica de filatures Casals i les edificacions afegides.. Si ens girem un moment podrem observar com el canal baixa ple d'aigua. Un canal que actualment té 54 quilòmetres i rega 13.891 hectàrees de 12 municipis lleidatans. 


Quan ens apropem a l'antiga fàbrica ens observa atentament el gran mur de maó vist que podeu observar a la fotografia següent.


Després d'aquest edifici girem a la dreta i ràpidament trobem l'antiga fàbrica modernista de filatures. Malauradament el tancament perimetral dificulta la visió dels diferents edificis.


Com podeu valorar a la propera fotografia una part de la coberta de l'antiga fàbrica de filatures Casals té un estat de conservació molt dolent. A l'esquerra podeu veure la part superior del petit edifici del salt d'aigua i a la dreta una edificació similar a l'anterior, el taller de la fàbrica. Alguns dels materials emprats per construir la fàbrica són la maçoneria, l'arrebossat i la teula àrab.


Manufacturas e Industrias Textiles Agrapadas S.A. ( Miltasa ) comprà als anys noranta la fàbrica Filatures Casals. L'any 2.001 la fàbrica tingué el nom de Sant Jaume de Trayà S.L fins que tancà l'any 2.005.
La tanca perimetral, la vegetació i el canal dificulten fer una bona fotografia. A la propera podeu veure el taller de la fàbrica i valorar el mal estat de part de la coberta. A la nau, que veieu parcialment darrere, a més a més de la maçoneria, l'arrebossat, el maó vist i la teula àrab destaquen els pilars de forja modernistes de l'interior i l'embigat de fusta de les golfes. Aquesta nau s'amplià al llarg de segle XX i s'hi van afegir dependències.


Intento apropar-me una mica més i el resultat el podeu veure a la fotografia següent en la que podeu apreciar millor el lamentable estat de la coberta de la part esquerra.
 

Malgrat que en algunes parts de la teulada no hi queda cap teula, la fàbrica modernista està catalogada al POUM com BCIL.
Davant de la fàbrica modernista hi ha el carrer Martí Casals i el carrer Nou on podem veure les casetes de la colònia tèxtil. Les del carrer Nou també estan catalogades al POUM com BCIL.


Els antics habitatges unifamiliars dels treballadors de Filatures Casals són una obra popular de finals dels segle XIX. Les casetes, de planta baixa i pati posterior, tenen una porta d'entrada flanquejada per dues finestres rectangulars. La façana, arrebossada, està rematada amb una sanefa i boles. En alguns trams del carrer Nou les casetes, a més a més de la planta baixa tenen un primer pis amb balcó flanquejat també per dues finestres rectangulars. A la propera fotografia de detall podeu veure part de la sanefa d'una de les casetes.


Agafem el cotxe i baixem tot el carrer Nou fins una mica abans d'arribar, en pocs minuts, a l'Avinguda de Balmes ja al centre d'Alfarràs.


A pocs metres ens esperen el Molí d'Alfarràs, el salt d'aigua de la fàbrica Viladés, la fàbrica Viladés i l'església vella de Sant Pere que visitarem virtualment en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada