divendres, 15 d’abril del 2022

La Colònia Industrial de la Mata de Pinyana ( i 3 ).

El passat mes de març a les entrades "La Colònia Industrial de la Mata de Pinyana ( 1 )" i "La Colònia industrial de la Mata de Pinyana ( 2 )" vàrem visitar virtualment les cases dels treballadors de la colònia tèxtil cotonera i resseguírem perimetralment el recinte de l'antiga fàbrica.


Vaig explicar-vos que els propietaris actuals no en permeten l'accés i que, malgrat el projecte/treball de final de carrera a la UOC "Rehabilitació de la fàbrica de la Colònia industrial de la Mata de Pinyana, Alguaire (Lleida)" de l'arquitecte Eduard Antorn Monseny, l'antiga fàbrica va deteriorant-se lentament...


Però al final de la segona entrada us informava que a la tercera us convidaria a entrar-hi fotogràficament, no per gentilesa dels propietaris sinó per la Roser de l'Ajuntament d'Alguaire i del blog del bomber i fotògraf Andre Joose.


Els seguidors del blog sabeu que gairebé totes les fotografies són meves i que quan no ho són evidentment cito la font. La d'avui fotogràficament serà una entrada estranya perquè només les tres primeres fotografies i la de l'embarrat de Cal Trepat de Tàrrega les he fet jo, totes les altres me les va enviar la Roser de l'Ajuntament d'Alguaire, a que agraeixo la seva gentilesa.
La primera de les fotografies de l'Ajuntament d'Alguaire és dels primers anys de la dècada dels setanta del segle passat. Al centre, amb americana clara i les ulleres a la punta del nas, podeu veure al propietari de la fàbrica, el senyor Mata. El de les ulleres de col és José Aparicio Calvo-Rubio que fou Governador Civil de Lleida entre 1.970 i 1.974.


Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
Les tres fotografies següents són de l'exterior de la fàbrica però estan fetes des de l'interior del tancament perimetral  de maó que no permet apropar-s'hi. La primera, de la façana principal, la van fer només entrar per la porta d'accés.


  Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
A la propera fotografia podeu veure part de l'edifici de l'escola de la Colònia  Industrial de la Mata de Pinyana, un edifici amb planta enforma de lletra C del que veiem la façana principal des del centre del gran pati que separa la fàbrica del tancament perimetral del recinte.
 

Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire. 
 
La tercera fotografia de l'exterior del recinte no tinc clar si està feta des de la casa del director o des de la planta superior de la nau central.
 
 
Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
Però deixem l'exterior, que malgrat les dificultats hem vist a les dues entrades anteriors, per accedir al recinte de la fàbrica. La propera fotografia és de la sala on s'emmagatzemava la roba i el fil.


Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
A les dues fotografies següents podeu veure la sala dels telers, un gran espai en el que encara podeu veure restes de l'antiga maquinària.



Font fotografies: Ajuntament d'Alguaire.
 
Si mireu la part central de la propera fotografia podeu observar part de  les corretges i politges que feien funcionar l'embarrat. En aquesta gran sala hi havia el retort, on es doblava el fil.


Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
Faig un salt en el temps per anar a l'entrada del desembre del 2.016 "Un cop d'ull a Cal Trepat ( 5 )". Si cliqueu sobre l'enllaç anterior podreu recordar l'espectacular embarrat de la fàbrica targarina i veure com funciona.


Tornem a Alguaire per observar a la fotografia següent les corretges i politges de transmissió del volant dels embarrats de la turbina de la fàbrica.


 Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
Al fons de la sala dels batans antics, màquines destinades a continuar la neteja i disgregació dels flocs de fibra, podeu veure les escales per pujar o baixar a les altres plantes de la nau central.


Font fotografia: Ajuntament d'Alguaire.
 
A més a més de les fotografies de l'Ajuntament d'Alguaire si cliqueu el proper enlaç, "La fàbrica de teixits de la Mata de Pinyana", quedareu bocabadats amb les fotografies del blog del bomber i fotògraf Andree Joosse, dels Països Baixos. En aquest impressionant blog també podeu observar l'interior de la farinera de Gualda i de la fàbrica de ciment de Xerallo. Penseu que de tot l'estat espanyol Andre Joosse només ha fotografiat catorze llocs abandonats i oblidats, tres a les terres de Lleida.
Deixem definitivament Alguaire i la seva colònia tèxtil cotonera per continuar pujant per la carretera N-230 fins a Andaní, un antic poble del municipi d'Alfarràs on ens espera, impacient, l'antiga fàbrica de filatures Casals.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada