dissabte, 20 d’abril del 2024

Cerería Zalo.

Sense marxar del curiós Pasaje de Chinitas ubicat al centre històric de Málaga, i només caminant unes passes des de la petita plaça circular que hi ha en el punt que es creuen els dos carrers molt estrets - gairebé perpendiculars - que formen el passatge, ens apropem avui a la Cerería Zalo.
Recordeu que en aquesta petita plaça hi hagué el Chinitas, l'icònic cafè cantant més famós d'Espanya. Com vàrem veure a l'entrada anterior dedicada a Málaga l'edifici on estava ubicat el Café  Chinitas s'està rehabilitant seguint el projecte de l'arquitecte Rafael Salas Pulido.


A la cantonada del Pasaje de Chinitas amb el carrer Santa Maria ens espera aquesta botiga en la que la lectura dels plafons us deixarà bocabadats..."Desde 1.724 Cerería Zalo  Artículos Cofrades y Religiosos. Santa María 10 Málaga".
 

Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica encara puc mostrar-vos amb més detall la part superior en la que podeu veure dos confrares i constatar que la cereria té tres-cents anys. 


Quan obre la botiga als seus aparadors hi podem veure tor tipus d'articles religiosos i fins i tot al costat de la porta un vestit de confrare.


Miguel Ignacio Gonzalo Ojeda economista de formació, que treballava en una multinacional americana, regenta actualment el negoci ( quarta generació de cerers ) amb la seva mare Carmen Ojeda ( tercera generació ).

Al 1.989 la nova botiga obrí al número deu del carrer Santa Maria cantonada amb el Pasaje de Chinitas, però Miguel Ojeda Torrecillas, besavi de Miguel Ignacio Gonzalo Ojeda fundà l'any 1.724 la Antigua Cerería La Custodia, ubicada al carrer Mártires, molt propera a la botiga actual.
 
 
D'aquesta nissaga de cerers malaguenys la Carmen Ojeda és la tercera generació i el Miguel Ignacio Gonzalo Ojeda la quarta.


A la fotografia anterior podeu veure l'aparador que hi ha a l'esquerra de la porta del Pasaje de Chinitas, i a la propera l'aparador de la dreta.


El besavi, fundador de la cereria, era proveïdor de la Sinagoga Major de Jerusalem. A la fotografia següent podeu observar la porta del Pasaje de Chinitas, que durant la Setmana Santa només té la funció de sortida de la petita botiga. Imagineu-vos la feinada que tenen en alguns moments en aquella època de l'any.


A la propera fotografia de detall podeu veure la miniatura d'un trono, la plataforma amb una imatge o un grup d'imatges que representen un succés de la Passió de Crist que es treu en processó a la Setmana Santa. A més a més hi ha el retallable del trono de la Esperanza Coronada, figuretes de natzarens de diferents confraries.


A la fotografia següent de detall d'un dels aparadors, encara que hi ha altres imatges religioses, el protagonisme és per les figures del Nen Jesús Despullat dret i en actitud de beneir per a ser vestit segons la tradició devocional.


Fernando Luis Ojeda Torrecillas ( net de Miguel Ojeda Torrecillas, que com us he explicat abans fundà l'antiga cereria  "La Custodia"- la fàbrica de cera més antiga d'Espanya-  l'any 1.724 ), és el propietari de la Cerería Ojeda ubicada al número vuit del carrer San Juan, també al centre històric, a només cinc minuts passejant de la Cerería Zalo. Les cereries Zalo i Ojeda són els comerços més antics de la ciutat de Málaga.


Ja a l'interior de la cereria, a la fotografia anterior podeu veure diferents espelmes a les poselles, cucurulles, figuretes de natzarens i a la fotografia següent més espelmes ( recordeu que estem en una cereria, l'únic taller que hi ha a la ciutat dedicat a la fabricació d'espelmes), figuretes de sants, escapularis...

 
Durant la Quaresma i la Setmana Santa els productes més venuts són curculles, guants, encens, carbó, polseres de confraries, retallables de tronos i  llibres per pintar il·lustracions la Setmana Santa malaguenya.

 
Dels diferents tipus de curculles ( "capirotes" ), el més venuts són els de reixeta ( 85 % ), seguits pels de cartró ( 10 % ) i els de plàstic ( 5 %).
La cereria Zalo és un negoci familiar en el que a més a més del Miguel Ignacio i la seva mare Carmen, hi treballen o hi han treballat el seu pare i la seva tieta. 


L'antiga cereria "La Custodia" fou saquejada l'any 1.810 quan les tropes de Napoleó van entrar a Málaga. " La Custodia", que subministrava a la Casa Reial Espanyola, fou visitada per la reina Isabel II.

 
Abans de marxar de la cereria, baixant la mirada podem donar un cop d'ull l'antic paviment hidràulic que encara hi ha a la botiga.
Sortim de la Cerería Zalo per anar al Mercado Central de Atarazanas que visitarem virtualment en una propera entrada dedicada a la ciutat andalusa.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada