dissabte, 13 de juliol del 2024

La Festa Major de Roig Nadal.

Miquel Roig Nadal va néixer a Lleida al novembre del 1.923 en una família en la que l'art era fonamental. Jaume i Joan Roig foren músics, Baldomero Gili Roig pintor, Eloïsa Morera ( tieta d'en Miquel ) cantant d'òpera i el seu pare, a més a més de regentar l'inoblidable botiga CASA ROIG fundada l'any 1.843, era pianista, escrivia poesia i dibuixava. 
 

Al gener del 2.011 a l'entrada "Recordar la botiga Casa Roig" us recomanava la visita a l'exposició "Roig Nadal i lo Xop Bot el seu últim treball". Xop Bot és el títol del número trenta-nou de la Col·lecció La Banqueta i l'últim treball de l'artista Miquel Roig que publicà el seu fill Miquel Roig Menéndez.
 
 
 El Xop Bot fou un moviment cultural nascut a Lleida a finals del segle XIX i que desaparegué a la Guerra Civil. Els personatges més importants de la vida lleidatana es trobaven al jardí-estudi de la casa del pintor Jaume Morera Galícia. Aquest jardí-estudi l'anomenaven Xop Bot.
 
 
L'any 2.007 al Teatre Nacional de Catalunya es representà la Plaça del Diamant en commemoració de l'aniversari de Mercè Rodoreda. Jordi Roig, un dels fills d'en Miquel, va recrear una petita part de la botiga familiar en la que molts dels lleidatans que ja tenim una edat ens quedàvem bocabadats mirant el seu aparador. Aquesta recreació es podia veure al pati del Palau de la Paeria.

 
 
A l'entrada d'avui vull recomanar-vos la mostra de cartells que fins al dia divuit d'agost acull la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Lleida ( edifici del Casino Principal) a l'Avinguda de Blondel 64 en la que podreu mirar i admirar "La Festa Major de Roig Nadal. Exposició de cartells. 1.947 - 1.991".


No és fàcil trobar fotografies de la botiga i dels aparadors de Casa Roig. Als plafons informatius de l'exposició, a més a més de les explicacions de Miquel Roig Menéndez, hi ha fotografies familiars. Dues d'aquestes ens permeten recordar una de les joies del comerç de Lleida.
 
 
Res a veure amb moltes de les botigues actuals, la majoria franquícies, en les que no hi ha ni rastre de l'ofici de botiguer i del seu savoir faire...
 
 
Però deixem la botiga per centrar-nos en el treball de cartellista de Roig Nadal, concretament en la seva obra sobre les Festes de Maig de la seva estimada ciutat.
L'any 1.947 en la seva primera participació al concurs de cartells de la Festa Major guanyà el primer premi amb només vint-i-quatre anys.


Als cartells de la Festa Major emprava diferents tècniques. La seva preferida era l'aquarel·la però també treballava el gouache i el collage. Amb una tècnica perfecta als seus cartells els protagonisme era per la Seu Vella, els Gegants, els vestits i balls tradicionals, les firetes... 


Dels trenta cartells que va fer, cinc foren premiats i comunicaren per tot arreu les Festes de Sant Anastasi patró de la ciutat de Lleida.


Als seus cartells hi ha un treball del color que aconsegueix captar l'atenció de qui els està observant i una tipografia molt cuidada.


En una vitrina-taula que trobareu al primer espai expositiu hi ha esbossos, originals, programes, reculls, reproduccions, records, fotografies i una petita mostra dels material amb el que dibuixava i pintava.


També hi veureu el número vint-i-set de la Col·lecció La Banqueta " La Festa Major de Lleida, cartells i fotografies 1.863 - 1.997" de Miquel Roig Nadal i Enric Castells.


Només començar aquest llibre hi podem llegir: "Jo, Roig Nadal, dedico aquest treball de recerca i estudi dels cartells de la nostra Festa Gran de maig a tot Lleida".


L'exposició, organitzada per l'Ajuntament de Lleida i la família Roig-Menéndez, ens recorda que el novembre passat fou el centenari del naixements de Miquel Roig Nadal. També ha col·laborat en l'exposició la Fundació Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
 
 
La podeu visitar de dimarts a divendres de 17 a 20 h, els dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius d'11 a 14 h ( el 15 d'agost la sala d'exposicions estarà tancada ).


A l'exposició trobareu dos cartells molt similars dissenyats per Roig Nadal els anys 1.955 ( a l'esquerra de la propera fotografia ) i al 1.956 ( a la dreta ). El de 1.955 és un guaix sobre cartonet ( original ) que presentà al concurs de Lleida i no fou premiat. Però ell estava segur de la força del seu cartell i l'any següent l'adaptà per a les Fiestas de Vigo i obtingué el primer premi. El de 1.956 és un guaix sobre paper ( reproducció ).


Celebreu el centenari del naixement de Miquel Roig Nadal gaudint dels seus cartells de la Festa Major de Sant Anastasi.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada