dijous, 16 de desembre del 2010

L'Arxiu Històric de Lleida (2).

Després de donar un cop d'ull a la Sala de consulta, escoltar les explicacions i fer les primeres fotografies, l'arxivera em diu que una part molt important de l'edifici és zona restringida en la que només poden entrar el personal de l'arxiu. Aquesta zona és el Dipòsit. Hi ha tres plantes de dipòsit textual i quatre dipòsits per planta, en total dotze dipòsits. Mentre escric al quadern les explicacions, la Glòria em diu que ens ensenyarà els dipòsits. Quina sort nenes i nens ens deixen entrar en aquesta zona misteriosa!
Obre la primera porta i passem a un món on tot està controlat.

Entrem en el passadís , l'arxivera toca alguns botons i obre la porta del dipòsit dotze D12 . Al costat de la porta hi ha una colla d'interruptors i estranys mecanismes de diferents colors...

La primera sensació és de fred. La temperatura d'aquest espai és sensiblement inferior a la de la resta de l'edifici. M'explica que cada dipòsit té una temperatura concreta depenent dels materials que conserva.

Les pel·lícules d'acetat, les fotografies i negatius en color són els suports més delicats. La sala on es guarden està a 4º C. Les fotografies i els negatius en blanc i negre han d'estar a 12 ºC. El paper es guarda entre 18 i 20 ºC i una humitat entre el 40 i el 55%.

Alguns dels dipòsits encara estan buits perquè estan fent proves de la temperatura adient per tal de començar a emmagatzemar els diferents materials . La Glòria veu que faig cara de fred, i per animar-me m'explica que un document normal es pot consultar a partir dels 25 anys de la mort de la persona. Amb els protocols notarials cal que tinguin 100 anys per poder treballar amb ells.

Hi ha molta documentació del cadastre i moltes de les consultes que es fan a l'arxiu tenen relació amb ell. I em preguntareu:
.- Senyor i, que és el cadastre? Quan i per què es va inventar?....
No deixeu de visitar el blog i trobareu la resposta a tots aquests enigmes.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Benvolgut Senyor i,

    certament hi ha autèntics tresors a l'Arxiu. Ara bé, sovint pensem que els documents que hi tenen són molt antics..... però també en tenen del nostre pasat més recent.
    L'edifici del Seminari Vell de Lleida a la Rambla d'Aragó, que actualment acull el Rectorat de la UdL, es va habilitar com a presó desprès de la guerra civil.
    Fa uns anys, en una recerca que estic fent , buscava uns documents que em faltaven i no aconseguia localitzar. Adivina on els vaig trobar? Doncs sí, a l'Arxiu Històric de Lleida, ben guardats i classificats.
    Els documents que buscava,entre d'altres, eren els registres de les entrades i sortides de presoners de la presó del Seminari Vell i els expedients del tribunal de responsabilitats polítiques de Lleida.

    Li adjunto un parell de fotografies i li explico què són:
    http://i142.photobucket.com/albums/r110/MrBeatman/Pres.jpg
    Aquesta, com pot veure, és la tapa del llibre registre d'altes i baixes de presoners corresponents a l'any 1942 Aquest llibre té un full per cada dia i recull els presoners que entraven i els que sortien i el seu destí, així com el recompte diari de presoners.

    http://i142.photobucket.com/albums/r110/MrBeatman/Pres1_2.jpg
    Aquesta segona fotografia correspon al moviment d'altes i baixes del dia 28 de setembre de 1942


    Com li deia al començament, documents del nostre pasat més recent, documents que fins fa poc era molt difícil trobar-los i poder-los consultar.

    Atentament,

    Lluís Bordes

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Lluis.
    Amb tota aquesta informació faré una nova nova entrada de l'arxiu.
    Atentament.

    ResponElimina