dijous, 12 d’abril del 2012

Linotype 78.

Fa pocs dies, les nenes i nens de cicle inicial van descobrir la Sala Temàtica de la Diputació. En Dionís va tornar a deixar-vos bocabadats amb les seves explicacions . Els alumnes de cicle mitjà fa un parell d'anys ja van gaudir d'aquesta joia, no gaire coneguda, que els lleidatans tenim a La Caparrella.
Una de les màquines més sorprenents, i que en el seu moment va ser tota una revolució , és la Linotype 78.


Aquesta "supermàquina" la va inventar l'any 1.886 l'alemany Ottmar Mergenthaler per facilitar la feina dels tipògrafs del diari The New York Times. La linotip s'utilitzava per a la composició tipogràfica i va ser un avenç molt important, perquè es formen tots els caràcters d'una mateixa línia en un sol bloc. Abans , el componedor treballava manualment, lletra a lletra...

La linotip, compon, fon el plom, i distribueix. A la part superior hi ha el "magatzem" de matrius ( les lletres). amb 90 canals paral·lels on estan perfectament classificades. El teclat té 90 tecles que regulen l'obertura dels canals del magatzem.

Les matrius alliberades per les tecles s'ordenen al componedor i formen una línia, que farà de motllo per fondre el plom. Quan ja tenim la línia amb plom, la linotip envia les matrius al magatzem on tornen a quedar perfectament ordenades.

Veure funcionar la linopip és tot un espectacle. Sembla un robot molt enfadat i sorollós. La vida útil de la linotip va ser curta. A mitjans de la dècada dels setanta del segle XX, ja va quedar desfasada.

Gràcies Dionís per tenir cura d'aquestes magnífiques màquines. Totes les que podeu veure a la Sala Temàtica, funcionen perfectament, malgrat la colla d'anys que tenen!

Els enamorats de la composició tipogràfica tenen una pel·lícula dedicada a la màquina que va suposar un salt molt important en aquesta feina, la linotip. "Linotype: The film" és un gran homenatge a una màquina que va canviar el món de la composició.
Aquí podeu veure el tràiler:


"Linotype: The Film" Official Trailer from Linotype: The Film on Vimeo.
Malgrat que vivim envoltats d'ordinadors i programes informàtics, no oblideu les paraules màgiques que ens ha ensenyat en Dionís: Maquinista, componedor, caixista, caixetí,matriu .....
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Hola senyor i:
    M'ha agradat molt l'expocisió a la Sala Temàtica de la Diputació. El Dionís ho va explicar molt bé.AlexG.
    Hola senyor i: m'ha agradat molt la màquina d'escriure. Abril P.
    Bon dia Dionís ens va agradar veure totes leS màquines i eren molt grans i feien molt soroll i a mi em va agradar la màquina d'escriure perquè es movia molt però que molt soroll. Àdeu dionis .Lucia

    ResponElimina
  2. Alex G, Abril, P i Lucia. Ja li explicaré al Dionís els vostres comentaris. Segur que estrà molt content.
    Atentament.

    ResponElimina