divendres, 11 d’abril del 2014

Pugeu al campanar ( i 2 ).

L'esforç fet per pujar els 238 graons de l'escala de cargol que ens porta dalt de tot del campanar de la Seu Vella té premi, un gran regal visual. La primera mirada la dirigim a l'església de Sant Llorenç d'estil romànic, però amb ampliacions i acabaments gòtics. La nau central és romànica i les dues laterals gòtiques. Es va començar a construir a finals del segle XII.Quan la ciutat va perdre la Catedral Vella, Sant Llorenç en va ser la seu temporalment. A la fotografia podeu veure el campanar octogonal del segle XV, i dos dels tres absis. Darrere teniu la Biblioteca Pública, antiga Casa de Maternitat, edifici construït entre 1.860 i 1.884. 


A la segona imatge podeu veure l'església romànica de Sant Martí d'una sola nau. Construïda al segle XII va ser la parròquia de l'Estudi General de Lleida. També s'ha utilitzat de caserna, presó municipal i museu. Sobre la creu que corona el campanar d'espadanya amb dos ulls, hi ha un niu de cigonyes.  A la dreta teniu la teulada de l'església nova.


La grua que veieu a la propera imatge es a l'edifici del Roser que actualment s'està transformant en Parador Nacional. Aquest antic convent es va començar a construir l'any 1.669. El 12 d'octubre, durant el setge de Lleida, va ser incendiat per les tropes borbòniques amb 700 persones al seu interior... Va ser seu de les facultats de Dret i Lletres i , posteriorment Escola Municipal de Belles Arts.
Darrere podeu observar la coberta i les dos torres de la Catedral Nova edificada entre 1.761 i 1.790, on destaquen el neoclassicisme i el barroc.
Per acabar, a l'esquerra, la coberta quadrada de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, mostra del gòtic civil català dels segles XV i XVI.

L'església de Sant Joan és la més antiga de la ciutat. L'any 1.168 ja era parròquia, però abans fou capella hospitalària. L'edifici actual és del segle XIX i d'estil neogòtic. A la plaça es poden visitar, al soterrani, les restes de l'església antiga.


Si anem girant per aquest petit espai octogonal que és el mirador del campanar, veureu situat a la part més alta del turó de la Seu Vella, el Castell del Rei ( Suda). En aquest castell residia el rei durant les seves estades a Lleida. L'ombra que veieu al centre de la fotografia, és del campanar de la catedral vella.


Però donem també un cop d'ull a le propostes arquitectòniques i d'enginyeria , més actuals com les de la propera imatge on veieu l'estació de l'AVE i, a la dreta l'edifici de la Llotja. Darrere, el parc de La Mitjana.


Per acabar i abans de baixar per l'escala de cargol, el Pont de Príncep de Viana obra de l'enginyer  navarrès Javier Manterola Armisén.


Abans de marxar de la Seu Vella aprofito per passejar una estona per la nau central i gaudir de la llum del Sol que juga amb els capitells...


Recordeu que en un dia clar, pujar al campanar de la catedral vella és una bona idea.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada