dijous, 22 de maig del 2014

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 8 ).

El passat mes de febrer vam passejar una estona amb els grans ramats que pasturen per la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons. Ens centraren en el Mas de Matxerri i la seva bassa fonamental perquè ramats i animals salvatges puguin beure. Avui tornem al mas per descobrir el mirador que hi ha darrere seu. Fixeu-vos en la propera fotografia dels corders tornant al final del dia a Matxerri. Dalt del turó, a l'esquerra, hi ha un plafó informatiu. 


Xino-xano pujarem sense pressa al mirador, submergits en el silenci només trencat pels bels dels corders i els crits de les gralles de bec vermell. Quan comencem a pujar, podem veure molt bé els corders en els seus tancats del mas.


La pujada al turó ens va regalant una perspectiva d'aquesta zona de la Reserva Natural Parcial francament impressionant en la que el Mas de Matxerri és el protagonista.


El mirador situat en la part alta de la serra de Matxerri està en una cota de 313 metres. Encarat al sud-est té una visibilitat que no us deixarà indiferents. Està previst un camí d'accés d'uns 450 metres de longitud i 2,5 metres d'amplada, però actualment cal espavilar-se per pujar...


El plafó del mirador, un fotomuntatge de Richard Martín per a Geosilva Projecte S.L, us explica les espècies que podem observar des d'aquest punt privilegiat. Si teniu paciència  veureu les espècies migrants alguna època de l'any: terrerola vulgar, gaig blau, puput, milà negre i xoriguer petit. També explica les espècies residents en aquest espai tot l'any: ganga, cogullada vulgar, abellerol, botxí, torlit, gralla del bec vermell, àliga cuabarrada i àliga daurada. Altres animals salvatges que hi viuen són la guineu i el llangardaix.


Al marxar em sorprèn la gran acumulació d'estepicursors que el vent ha amuntegat de manera que han tallat un dels camins d'accés al mas.Els estepicursors són les espècies de plantes que viuen en zones estepàries com el Mas de Melons. Quan han fructificat el vent les arrenca i les transporta rodant. Mentre es desplacen, s'alliberen les seves llavors i es dispersen.


Els que veieu a les fotografies fent gairebé un mur són de la barrella llisa ( Salsola tragus ) . Segur que heu vist alguna vegada alguna barrella rodant i rodant en algun western. Però tranquils, no esteu al vell oest americà sinó al costadet de Lleida i cap grup d'indis sioux o cherokees apareixeran galopant sobtadament aixecant un gran núvol de pols ... o potser sí!
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Com es nota que li agrada aquest paratge, senyor i. Li agrada i l'estima.
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciada senyora:
      Realment aquest paratge,al costat de la nostra ciutat, és emocionant...
      Atentament..

      Elimina