diumenge, 25 de maig del 2014

La pedra pensant.

Al juny del 2.008 vaig recomanar-vos un llibre que em deixà bocabadat. No coneixia a Manuel Baixauli, però puc assegurar-vos que molt poques vegades havia llegit un llibre tan magníficament escrit. L'home manuscrit és la història d'un misteri en el que el protagonista, mentre estira el fil de la seva recerca personal, ens submergeix en el plaer de ser lector i el gaudi de ser-ho. Aquest llibre va guanyar el Premi Mallorca de Narrativa l'any 2.006.
A L' últim llibre, és el primer, entrada del febrer del 2.010, recomanava la lectura del llibre Espiral; la primera edició del qual va ser un fracàs.Molt poques persones el van llegir i la majoria dels exemplars es van retirar de les llibreries per ser triturats... Un bon amic li va proposar reeditar-lo. Baixauli el va rellegir i corregí les imperfeccions de la primera edició. El resultat, seixanta-vuit relats brevíssims que fan xalar al lector.
L'escriptor nascut a Sueca l'any 1.963, diu que narrar és seduir . La lectura dels seus llibres us confirmarà aquesta afirmació.
Feia temps que no sabia res de res de Manuel Baixauli. Al mes de gener Proa va editar un nou llibre seu, La cinquena planta. La història prèvia al llibre m'ha deixat gelat. Una setmana després d'enllestir L'home manuscrit, l'escriptor va sentir els primers símptomes d'una malaltia neurològica que, en poc temps, el va deixar paralitzat però amb tota la capacitat per pensar i sentir... L'autor explicà que es va transformar en una pedra pensant. El síndrome de Guillain-Barré el tingué sis setmanes físicament bloquejat. Després, a poc a poc, va poder començar a recuperar la mobilitat


La cinquena planta és una novel·la basada en aquesta duríssima experiència personal. Descobrireu en la lectura moltes coses que va viure i sentir, fantasmes del passat, obsessions;  personatges vius, morts, irreals, reals... Com tots els seus llibres, no parlem de novel·les fàcils. El plaer de llegir a Manuel Baixauli radica en aquesta dificultat i en el seu domini magistral de l'art d'escriure. 
Si voleu conèixer a B ( alter ego de Baixauli ), FisioFerragut, Fix, Orofila o al Doctor Mogort; i l'obsessió per la misteriosa cinquena planta del sanatori on va estar ingressat, endinseu-vos en les 304 pàgines del llibre.Una gran reflexió sobre la vida i la mort; la felicitat i la malaltia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada