divendres, 9 de gener del 2015

Guðríðr.

A l'oest d'Islàndia la península de Snæfellsnes queda fora de la carretera de circumval·lació que segueixen els turistes per descobrir el país del gel i el foc. Els islandesos estimen molt aquesta regió, bressol de dues de les llegendes més populars del país: les sagues Laxdæla i les Egil.
Passejar per la catifa de molsa al costat dels penya-segats que hi ha entre Arnarspati i Hellnar, és difícil d'oblidar.


Arnarstapi és un poblet gairebé amagat, banyat per l'Àrtic, on una gran escultura d'aspecte trol, dedicada a Bárður l'esperit guardià de la zona, ens espera. Membre de la saga  Bárður Snæfellsáss, va viure a Laugarbrekka i era fill d'una dona i un gegant...


Bárður va salvar Ingjaldir d'Ingjaldshvoll quan corria perill al mar. Ell i els seus dos fills Helga i Gestr es consideren éssers protectors d'aquesta zona màgica d'Islàndia. L'estàtua que el recorda i que podeu veure a la fotografia anterior és de Ragnar Kjartansson.
Deixem Arnarstapi per anar a la granja de la família de Guðríðr Þorbjarnardóttir a Laugarbrekka.


Guðríðr , anomenada la viatgera llunyana, era filla del víking  Þorbjörn Vífilsson i diuen que és la mare del primer escandinau, i per extensió europeu, nascut a Amèrica. 


Casada amb  Thorfinnur Karlsefni Þórðarson van anar l'any 1.004, amb un grup de persones, primer a Groenlàndia i posteriorment intentaren establir-se a Amèrica. Com a conseqüència dels repetits atacs dels indis, es van veure obligats a retirar-se i tornar a Groenlàndia i Islàndia; però el seu fill Snorri va néixer a Amèrica.


Snorri es considerat a Islàndia el primer europeu nascut al Nou Món. La granja Laugarbrekka va ser abandonada l'any 1.887. En aquest paratge immens ens espera la petita i bella escultura que representa a Guðríðr Þorbjarnardóttir  en un vaixell víking portant al seu fill Snorri a l'espatlla.


Ármundur Sveinssons amb la seva petita però misteriosa escultura inaugurada el 25 de juny del 2.000 pel president d'Islàndia Ólafur Ragnar Grímsson, ens recorda que els islandesos afirmen que Cristòfol Colon no va descobrir Amèrica.


Estan convençuts que Colon va visitar la península de Snæfellsnes l'any 1.477 per aprendre de les visites vikingues prèvies al Nou Món.
El que no genera cap mena de dubte és el valor de Guðríðr.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada