diumenge, 12 de juliol del 2015

El forn del riu Negre...

Territori de Masies és una proposta dels veïns i entitats del sud del Solsonès per ajudar-nos a descobrir els secrets més amagats d'aquest territori fascinant. Els municipis de Clariana de Cardener, Pinós, Llobera, Llanera, Pinell del Solsonès, Riner i la Molsosa ens conviden a passejar pels seus castells, torres, esglésies, santuaris,... Podeu trobar-hi mostres de la prehistòria, recórrer la terra de frontera, assaborir el barroc rural i, evidentment, gaudir del gran símbol de tot el Solsonès: les seves masies. 


Tic la gran sort de visitar aquest territori des de fa vint anys i no dubto ni un moment en recomanar-vos les propostes que fan la setantena d'entitats i empreses del sud del Solsonès. Avui us convido a la descoberta virtual d'un petit forn de teuleria que trobarem a la riba  del riu Negre. Deixem el cotxe al costat de l'església de Clariana de Cardener i agafeu el camí que baixa fins al riu Negre. Aquest afluent del Cardener, neix a Lladurs i després de passar per Solsona, travessa els municipis d'Olius, Riner i Clariana de Cardener.


És un riu d'escàs cabal però sembla que antigament tenia fortes revingues com la que trobem documentada en un escrit del segle XVIII en el que Francisco Zamora explica: ..." té, però, crescudes rierades que tallaven ( abans que existís el pont ), la comunicació i s'hi havia ofegat gent"...
Quan arribeu al riu, no el travesseu i seguiu pel caminet de la dreta que no fa gaire han desbrossat . Després de caminar una estoneta trobareu les restes d'un forn d'obra o de teuleria.


En aquests forns es fabricaven manualment teules, maons o totxanes. Per poder funcionar calia tenir a prop fusta per cremar, aigua i argila. Parcialment excavat el forn es construïa en un marge entre dues feixes. Per la part superior s'accedia a la cambra de cocció i per baix a la fogaina.


Al costat del forn hi havia una bassa on es pastava el fang. Aquest tipus de forn van funcionar fins que l'activitat s'industrialitzà en unes instal·lacions més complexes i amb maquinària anomenades bòbiles. El canvi de forns d'obra o teuleria a les bòbiles es produí entre els anys 1.930 i 1.950.


La fogaina, excavada en el terreny, quedava entre un i dos metres per sota. Damunt si carregava la volta que tenia entre 20 i 30 forats per on el foc i el fum pujaven a la cambra de cocció. Damunt la volta es feia la solera plana, sobre la que es posava el que volien coure. Les parets exteriors del forn eren de pedra seca. El canó o cambra de cocció consistia en un gran espai damunt la la solera on es coïen les peces.


Durant la vostra passejada us acompanyaran uns petits plafons informatius amb els que la gent de som i serem de pagès us expliquen de manera clara i senzilla els arbustos que aneu trobant, les construccions de pedra seca,... Som i serem de pagès és un projecte de dinamització de l'economia rural de Clariana de Cardener i Navés.


El forn del riu Negre està una mica atrotinat però ens permet imaginar-nos com els nostres avantpassats feien manualment les totxanes, maons i teules.
Atentament.
Senyor i  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada