dimarts, 7 de juliol del 2015

Adéu Antiga Casa Inglés.

El passat mes de juliol a l'entrada Adéu Llibreria Fregola us comunicava que el 31 d'agost del 2.014 tancaria, després de 102 anys, la més jove de les nostres botigues centenàries. Torna el juliol i, malauradament, he d'explicar-vos que el proper dia 15 tanca, després de 141 anys oberta al mateix local, l'armeria Antiga Casa Inglés.


El nostre eix comercial en molt poc temps viurà el tancament de dos comerços amb molta història. Si afegim que la Farmàcia Pons es trasllada el proper agost  a Cappont, passejant pel cor de la nostra ciutat molt aviat només trobarem set de les deu botigues centenàries que el prestigien...


Al setembre una franquícia de la firma de disseny danesa Tiger, ocuparà l'espai de la Farmàcia Pons. Penseu que al món hi ha més de quatre-centes botigues Tiger.... La nostra estimada ciutat està perdent els comerços que li donen personalitat i prestigi. Recordeu l'aparador de la Llibreria Fregola ? Mireu-lo avui, aquell espai màgic l'ocupa una botiga com en podem trobar a cabassos...


Però tornem a l'armeria Antiga Casa Inglés per compartir la visita que vaig fer a la propietària actual Laureana Cervera, que amb molta amabilitat em permeté fer les fotografies que acompanyen aquesta entrada. La seva jubilació suposarà el tancament d'aquest botiga fundada l'any 1874 pel seu besavi José Inglés Solé.


Les dones han estat el pal de paller d'aquest negoci familiar. El fundador va deixar la botiga a la seva filla Laureana, casada amb Amadeo Bordalba. La Laureana deixà el negoci a la seva filla Carme Bordalba Inglés, esposa d'Alfonso Cervera, pares de l'actual propietària Laureana Cervera Bordalba. Quatre generacions d'armers lleidatans.


Pujant a la primera planta puc tocar les restes d'un casalot construït durant els segles XIII i XIV, poca broma! L'armer guarda les escopetes, fins i tot els mítics Winchester de l'empresa estatunidenca fabricant d'armes de repetició i semiautomàtiques de finals del segle XIX i començaments del XX. Molt coneguda pels seus fusells, també fabrica escopetes de caça i d'us policial i militar.


Entre fotografia i fotografia veig a la Laureana enfeinada endreçant els articles de pesca. Aquesta botiguera se soca-rel aviat tancarà el seu comerç centenari.


Els arcs i restes del soterrani, on hi ha la munició, i els murs del casalot que ens parlen de la Lleida de fa una colla de segles, en pocs dies no estaran acompanyats per la quarta generació d'armers.


Si sou caçadors o pescadors aprofiteu aquests últims dies de l'Antiga Casa Inglés perquè trobareu un 50 % de descompte en roba de caça i material de pesca. També tindreu descomptes especials en munició.


És hora de marxar i agrair a la Laureana la seva gentilesa. Després de xerrar amb ella una estona tinc la mateixa trista sensació que el passat juliol parlant amb els germans Fregola. Sembla que les diferents autoritats locals i autonòmiques no protegeixen com cal al petit comerç...
Al sortir de la botiga, una placa ens recorda que aquest establiment guarda un petit fragment de la història de la ciutat.


Espero que el proper juliol no em calgui fer una nova entrada explicant el tancament d'una de les poques botigues centenàries que queden a Lleida.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada