diumenge, 17 de març del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 3 ).

Avui visitarem virtualment quatre botigues del carrer Magdalena que ens recorden com era la Lleida de l'època medieval-feudal perquè les quatre conserven arcades d'aquell moment històric. Parlem dels segles XIII i XIV.
Primer entrarem al número divuit per baixar al soterrani de Christine, una botida de roba per dona i home, i complements.


El primer que us sorprendrà és la gran portalada de pedra en la que podem llegir a la dovella central - anomenada la clau- la data 1.703. El relleu que decora aquesta dovella sembla un globus imperial o orbe imperial, globus cruciger en llatí medieval - globus que porta la creu.


Evidentment aquesta gran portada no estava al soterrani sinó que era l'entrada principal de la casa que fou desmuntada i tornada a muntar a l'emplaçament actual.


Molt més antic és l'arc medieval de pedra que podeu veure a la fotografia anterior. Aquesta construcció dels segles XIII -XIV és la gran protagonista del soterrani. Però aquest espai també acull una gran volta de pedra que podeu contemplar a la propera fotografia. Sembla que les dues estructures formen part d'un celler.


Però encara hi ha més restes en aquest espai que actualment té la funció de magatzem. Es conserven les restes d'un cup. Si aneu al fons i mireu darrere de la reixa tindreu una petita sorpresa.


Deixem Christine per caminar pocs metres fins al número tretze del mateix carrer on la botiga de fotografia Foto Llum conserva una colla d'arcs medievals.


Aquest espai ens regala unes grans arcades de molta alçària. Les noves escales s'enfilen a les plantes superiors acompanyades d'elements arquitectònics de l'època medieval-feudal.


El disseny actual es combina perfectament amb la distribució de l'antic edifici. Materials i estructures molt diferents formen un espai que us deixarà bocabadats.


Predominen els murs, arcs i arcades construïts amb grans carreus de pedra però també trobareu petites estructures fetes amb maó.


Si ens apropem al número dotze, des del carrer ja tindreu molt clar que la gran protagonista de la sabateria Farreres és l'arcada medieval de la mateixa època.


Aquest tipus d'arcades les trobarem en algunes botigues de l'Eix Comercial, però la d'aquest establiment té una curiositat. La propera fotografia de detall us permet veure l'argolla que penja de l'arcada just en el punt que separa la botiga de la rebotiga.


Per acabar la visita virtual a les restes arqueològiques del carrer Magdalena, ens apropem al número dinou, on l'aparador de la llenceria Aldabó ja ens mostra les restes d'un mur d'una antiga construcció.


També hi trobareu un arc medieval i una arcada de maó i pedra. Totes aquestes restes estan perfectament integrades a la petita i acollidora botiga.


No marxeu sense donar un cop d'ull a la caixa d'escala que ens regala un delicat treball amb maó. Gràcies a l'estimació de molts botiguers per la nostra ciutat, podem gaudir del nostre passat mentre comprem.


Deixem el carrer Magdalena i caminant pocs metres arribem al carrer del Carme on ens estan esperant les botigues Sergent Major  i la ferreteria Fermiñán que al soterrani amaga un petit tresor... Després ens aproparem a la Baixada de la Trinitat  on l'agència de viatges Garola acull un pou del segle I i restes de la muralla andalusina dels segle X. Per acabar pujarem a la Plaça de la Sal per donar un cop d'ull al soterrani de la gelateria-orxateria Los Jijonencos  i a la petita joieria Ag.925 gram.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada