dilluns, 16 de desembre del 2019

L'increïble "Capitán Gabarró"...

Al final de la visita virtual a l'exposició "Aguaitant Solsona. Memòria gràfica de la ciutat fins al 1.927", que podeu visitar fins al proper 28 de febrer al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal, vaig dir-vos que hi tornaria per explicar-vos les dues visites que va fer a Solsona el Capitán Gabarró...


Tornem al plafó dedicat als anys 1.912-1.913. La meitat superior ens il·lustra i explica  les estades que Joan Gabarró y Canet ( el Capitán Gabarró ) va fer a Solsona els anys 1.912 i 1913.  Joan Gabarró era un dels "capitans" que pilotaven globus aerostàtics a les festes locals. A més a més de pilotar el globus feia gimnàstica en una barra de trapezi penjada del globus.


D'esquerra a dreta del plafó, despres d'una petita explicació primer trobem  un cartell del 1.907 en el que s'anunciava una exhibició del Capitán Gabarró a la Plaza de toros antigua de la Barceloneta en dia 19 de maig a las 4 y media. El llenguatge emprat és molt curiós: "Función Monstruo: Gimnasia, Globo, Novillos. Después de varios ejercicios acróbato-gimnásticos y diferentes y chistosas entradas de clowns, surcará las regiones atmosféricas, remontándose a alturas vertiginosas con el precioso y arrogante globo Montgolfier".


El nom del globus era un homenatge als germans Montgolfier ( Joseph i Jacques ) que van fer la primera demostració pública de seu invent ( el globus aerostàtic ) el 4 de juny de 1.782.
Continuem llegint el curiós text del cartell:  
"... Capitán Gabarró" haciendo durante su viaje aéreo sorprendentes y arriesgados ejercicios en el trapecio. 
La gallarda presentación del aeronauta, la cariñosa y tierna despedida que entusiasmada le prodiga la multitud y el momento solemne de oirse la potente voz ¡¡ SUELTEN TODOS !! constituye uno de los espectáculos más imponentes y emocionantes que, hoy por hoy, se ofrecen á los públicos".


A la dreta del curiós cartell tenim dues fotografies que el solsoní Josep Colell i Llort, escultor i aficionat a la fotografia, va fer l'any 1.912 durant la primera visita del Capitán Gabarró a Solsona. Al peu de la primera fotografia podem llegir: Nº 94 Solsona 1.912. "Inflament del globo".


Al peu de la segona fotografia el text és una mica diferent: Nº 95 Solsona 1.912. Globo del Capità Gabarró  ....ns (?) de la partida.


A la Festa Major del 1.913, concretament el dia 10 d'agost a les cinc de la tarda ( ho podem llegir al senzill programa d'actes que hi ha al costat de les fotografies ), el Capitá GABARRÓ tornà a enlairar el seu globus. El fotògraf solsoní Josep Maria Vicens i Purgimon va immortalitzar aquell moment... L'Ajuntament pagà al "capità" 250 pessetes.


Joan Gabarró y Canet feia el seu espectacle del trapezi però no pujava ni baixava espectadors amb el globus captiu. Pocs dies després de la seva segona visita a Solsona, l'octubre del 1.913, el Capitán Gabarró va morir en un accident a Barcelona.
A la part superior dreta del plafó podeu veure la portada del número 103 del dia 15 d'octubre del 1.913 de la revista MUNDO GRÁFICO, una revista il·lustrada espanyola publicada entre 1.911 i 1.938, que parla de la tràgica mort de Joan Gabarró. Gràcies a la hemeroteca de la Biblioteca Nacional de España puc mostrar-vos detalladament les tres properes fotografies. .


A la pàgina vint-i-quatre de la revista podem llegir el titulat Muerte de un aeronauta en Barcelona. Gairebé tot l'espai de la pàgina està ocupat per una gran fotografia del globus Montgolfier amb el Capitán Gabarró agafat al trapezi que penja del globus aerostàtic.



Un curt text, a la dreta d'una petita foto del capità, ens explica sense contemplacions: " El capitán Juan Gabarró, que murió el domingo 5 del actual en Barcelona á consecuencia de un accidente originado por la imprudencia de un muchacho que, al elevarse el blobo que aquel tripulaba, se colgó á uno de los tirantes del trapecio con el propósito de subir con él. Gabarró faltándole de pronto un asidero, agarróse a la rama de un árbol y desde allí cayó al suelo destrozándose el cráneo contra las piedras del pavimento".


Amb la sorprenent història del Capitán Gabarró amb final tràgic, avui sí, acabem la visita virtual a l'exposició Aguaitant Solsona.
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Bona tarda, aquest senyor era el meu besavi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola besnét de Joan Gabarró Canet. Si tens més informació o fotografies del teu besavi i vols escanejar-les i enviar-les al correu electrònic que veuràs a la part superior dreta del blog, faria més entrades sobre l'increïble Capitán Gabarró.
      Atentament.

      Elimina
    2. Bon dia per desgràcia no tinc res d’ell. M’agradaria saber si teniu mes informació d’ell. Moltíssimes Gracies

      Elimina
    3. Malauradament no tinc cap informació més del teu rebesavi Joan Gabarró Canet.
      Atentament.

      Elimina