diumenge, 1 de gener del 2023

Romànic amagat al Prepirineu ( 13 ).

El passat mes de desembre vàrem donar un cop d'ull a l'església parroquial de Sant Julià de Canalda, d'origen romànic ( segles XI - XII ). Deixem l'entitat de població de Canalda, una de les nou que formen el municipi d'Odèn, per apropar-nos avui virtualment a l'església romànica del segle XII de Santa Cecília situada al mateix municipi però a l'entitat de població d'Odèn.
Quan anant per la carretera L-401 ( construïda cap al 1.950 pels condemnats a treballs forçats després de la Guerra Civil i que va del Pont d'Espia a Coll de Jou ) arribem a l'encreuament per anar al CRP El Call ( al punt quilomètric 26,9 ) agafem la que baixa a Santa Cecília en sentit contrari a la que puja al Call.

A la fotografia anterior, en primer terme podeu veure la "nova" església de Santa Cecília amb el cementiri annex a la dreta. Darrere, treu el nas el castell d'Odèn. Però, on és l'església romànica?...
Abans de pujar cap a l'església aprofitem per gaudir un moment de l'espectacular paisatge que ens envolta. 


Comencem a enfilar el turó per donar un cop d'ull a les dues esglésies de Santa Cecília. La que veiem a la fotografia és una edificació del segle XVIII, però aviat us ensenyaré el poc que queda de l'església romànica.


Quan arribem a la façana sud de l'església del segle XVIII trobem la porta adovellada d'arc de mig punt i el curiós campanar.


Per edificar la "nova" Santa Cecília es van aprofitar molts carreus de l'antiga església romànica i  el mur sud de l'església del segle XII fou el mur nord de l'església del segle XVIII.


A l'esquerra d'aquesta porta adovellada d'arc de mig punt hi ha un petit plafó informatiu, que podeu veure parcialment a l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera fotografia de detall.
 

Si continuem resseguint perimetralment l'església, cap a l'esquerra, podem veure les restes de l'antiga església romànica i el mur que comparteixen els dos edificis. Com us he explicat abans el mur sud de la romànica és el mur nord de la del segle XVIII.
 
 
El mur nord de l'església romànica s'adapta perfectament a l'estructura del turó, com podeu constatar a la fotografia següent.


Les reixes que hi ha als murs sud i oest de l'església romànica no ens permeten entrar-hi. A la fotografia de detall podeu observar una de les capelles, amb arc de mig punt, excavades al mur nord de l'església romànica de Santa Cecília.


La propera fotografia ens permet observar el poc que queda de la volta apuntada del segle XII, i les dos capelles amb arc de mig punt del mur nord.


Deixem el poc que queda de l'església, donem mitja volta i ens apropem al cementiri annex a l'església del segle XVIII.


Anem a l'esquerra del cementiri i pugem per la sendera que hi ha a tocar de la barana amb l'objectiu d'enfilar el turó i pujar al castell d'Odèn, que visitarem virtualment en una propera entrada.


Aprofito, al començar a pujar, per fer la fotografia anterior en la que podeu veure tres cobertes. En primer terme la del cementiri, darrere la de l'església del segle XVIII i, a la seva dreta, la del poc que queda de la volta apuntada de l'església romànica.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada