dimarts, 11 de juliol del 2023

Gaudir del romànic de la Vall de Boí ( 5 a ).

Després de visitar virtualment l'església de Sant Joan deixem Boí i continuem enfilant la carretera L-501 uns minuts fins arribar a Taüll on ens esperen les esglésies de Sant Climent i de Santa Maria. A l'entrada d'avui pujarem fins al centre del poble on hi ha l'església de Santa Maria que resseguirem perimetralment i en una propera entrada accedirem a l'interior.


A la fotografia anterior podeu veure la façana est amb l'absis central i les absidioles laterals i a la propera l'absis central, l'absidiola del costat de l'Evangeli ( el costat esquerre des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar ) i el mur nord.


L'església de Santa Maria és l'única de la Vall de Boí que està situada al centre del poble envoltada d'edificis. A la propera fotografia podeu observar part de l'absis central ( a l'esquerra ) i l'absidiola del costat de l'Evangeli amb la típica decoració llombarda. Gairebé a tocar de la teulada podeu veure el fris de dents de serra sota els que hi ha els arquets cecs i les lesenes ( franges verticals de poc gruix ).


A la fotografia de detall de l'absis central podeu observar que sota els arquets cecs hi ha cercles concèntrics que s'anomenen cercles refosos. Aquest element decoratiu que sembla un ull obert només el trobarem en tota la Vall de Boí a l'església de Santa Maria.


Vaig una mica enrere per guanyar perspectiva i poder fer la fotografia següent en la que podeu veure,  d'esquerra a dreta, la façana sud ( on hi ha el campanar ), l'absidiola del costat de l'Epístola ( el costat dret des del punt de vista dels fidels mirant a l'altar ) i l'absis central.


El mes de desembre de 1.123 es van consagrar a Taüll dues esglésies. El dia deu la de Sant Climent i el dia onze la de Santa Maria. Està molt clara la gran importància dels recursos que els senyors d'Erill destinaren a la Vall de Boí a principis del segle XII.


A la fotografia anterior podeu observar el mur sud amb la base del campanar integrada a la planta de l'església. La part més antiga de l'església de Santa Maria és la base del campanar (segona meitat del segle XI ) podria ser anterior a la construcció de l'església actual. Com podeu veure a la fotografia la base està feta amb carreus menys treballats que els de la resta la façana sud. A la propera fotografia també es veu clarament la diferència de carreus emprats a la base i a la resta del campanar.
 
 
El campanar és una torre molt esvelta d'estil llombard, una mica torta, que esta formada per una alta socolada i quatre pisos. Al primer pis hi ha tres finestres d'esqueixada recta i als altres a cada façana una finestra geminada amb la seva columna amb capitell. Els pisos estan separats per frisos amb arcuacions entre lesenes cantoneres. Als dos pisos superiors, a més a més hi ha dents de serra.

 
Si continuem resseguint perimetralment l'església arribem a la façana de ponent on hi ha la porta d'accés, amb un arc de mig punt simple i una gran finestra de doble esqueixada al damunt.


Anem una mica més a l'esquerra per donar un ràpid cop d'ull a la façana nord en la que, com podeu constatar a la fotografia següent, no hi ha cap obertura.


Ara sí, tornem a la façana de ponent per apropar-nos a la porta d'accés i ens preparem per entrar a l'església de Santa Maria. 


Com hem vist a les fotografies anteriors al mur sud, a la dreta del campanar, hi ha una altra porta d'arc de mig punt.
La senzillesa de la porta d'accés contrasta amb la bellesa que trobarem quan entrem a l'interior de Santa Maria a la propera entrada dedicada al romànic de la Vall de Boí.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada